Sime Darby Saman Bekas CEO & 4 Eksekutif Berhubung Tuntutan RM177 Juta - Semasa | mStar

Sime Darby Saman Bekas CEO & 4 Eksekutif Berhubung Tuntutan RM177 Juta

KUALA LUMPUR: Sime Darby Bhd menfailkan saman sivil terhadap bekas ketua pegawai eksekutifnya, Datuk Seri Ahmad Zubir Murshid dan empat eksekutif firma itu bagi menuntut kerugian kira-kira RM177 juta melibatkan kegagalan dalam tiga projek.

Menurut satu pengumuman kepada Bursa Saham Malaysia, writ saman yang difailkan di Mahkamah Tinggi itu mempunyai kaitan dengan penglibatan dalam Projek Petroleum Qatar, Projek Minyak Maersk dan projek pembinaan kapal marin.

Writ saman dan pernyataan tuntutan itu difailkan menerusi firma guaman Tetuan Zaid Ibrahim & Co pada Khamis.

Selain Zubir, plaintif turut mengambil tindakan saman terhadap empat lagi defendan iaitu Ahmad Zubair, Datuk Mohamad Shukri Baharom, Abdul Rahim Ismail, Abdul Kadir Alias dan Mohd Zaki Othman berhubung tuntutan RM80.51 juta yang secara salahnya dibayar kepada konsultan-konsultan dalam Projek Petroleum Qatar.

Sime Darby turut menuntut sejumlah AS$48 juta daripada Zabir dan Shukri yang didakwa mengakibatkan kerugian di atas kegagalan menyiapkan tiga pembinaan kapal marin.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada awal Disember membuat pengumuman mengenai beberapa ‘elemen penipuan’ dalam Sime Darby telah dikenal pasti dan badan itu bekerjasama dengan polis serta Suruhanjaya Syarikat Malaysia untuk tindakan lanjut.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain