Dagangan Dua Hala Malaysia-EU Dijangka Naik Kepada Lapan Peratus Selepas FTA - Semasa | mStar

Dagangan Dua Hala Malaysia-EU Dijangka Naik Kepada Lapan Peratus Selepas FTA

KUALA LUMPUR: Perdagangan dua hala Malaysia dengan Kesatuan Eropah (EU), dijangka meningkat kepada lapan peratus dalam masa 12 tahun, apabila muktamadnya Perjanjian Perdagangan Bebas Eropah-Malaysia (FTA) kata Ketua Delegasi EU ke Malaysia Vincent Piket.

Tahun lepas, Malaysia merupakan rakan dagang kedua terbesar EU di Asia Tenggara dengan perdagangan dua hala pada anggaran RM99 bilion.

Piket berkata FTA itu dijangka dimuktamadkan dalam masa 18 hingga 24 bulan lagi. Ia mula dibincangkan secara formal oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semasa rundingan EU di Brussels minggu lepas.

"Sekiranya FTA ini berjaya, Malaysia akan mendapat akses keutamaan ke pasaran EU yang terbesar masa kini," katanya kepada pemberita pada sidang akhbar Dewan Perniagaan dan Perindustrian EU-Malaysia (EUMCCI) bersempena Persidangan dan Pameran Produk Eko dan Teknologi Hijau Antarabangsa Malaysia (IGEM) di sini, Khamis.

Hadir sama, pengerusi EUMCCI, David Jones.

Mengulas mengenai penyertaan EUMCCI pada IGEM yang berlangsung selama empat hari itu, Jones berkata lebih 170 mesyuarat perniagaan diatur antara usahawan Malaysia dan syarikat EU pada acara berkenaan.

Beliau berkata 85 peratus daripada syarikat EU adalah perusahaan kecil dan sederhana (PKS) memandangkan mereka merupakan penyumbang utama dalam bidang teknologi hijau di Eropah, dengan 95 peratus paten dalam bidang itu dimiliki mereka.

"Sesi padanan perniagaan dijangka menyaksikan dua pelaburan baru dari Jerman dalam bidang teknologi hijau di Malaysia tidak lama lagi," katanya.

Penyertaan EUMCCI dalam IGEM disokong oleh EU dengan tiga pavilion melibatkan 39 syarikat dari sembilan negara, Austria, Denmark, Perancis, Jerman, Greece, Itali, Holland, Poland dan Portugal. Antara syarikat Eropah yang mengambil bahagian pada IGEM ialah Alstom, Siemens, Philips dan Q-Cell. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain