Amaran JAIS Menjelang Hari Kekasih 14 Februari - Semasa | mStar

Amaran JAIS Menjelang Hari Kekasih 14 Februari

SHAH ALAM: Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) memberi amaran akan melancarkan operasi mencegah maksiat besar-besaran menjelang Hari Kekasih pada 14 Februari ini.

Ketua Pengarah JAIS, Datuk Mohamed Khusrin Munawi menegaskan, pegawai penguat kuasa jabatan itu akan meningkatkan rondaan sekitar hotel murah, pusat membeli-belah dan tempat meletak kereta seluruh Selangor bagi memastikan masyarakat Islam tidak melakukan perbuatan yang melanggar syariat pada hari tersebut.

"Jika kita dapat menangkap pasangan yang belum berkahwin bersama, mereka akan dituduh atas kesalahan melakukan khalwat," katanya ketika ditemui di Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri di sini semalam.

Mohamed Khusri memberitahu, pihaknya akan memastikan lampu-lampu di kawasan tempat letak kereta juga akan dibuka untuk mengelakkan pasangan menggunakan tempat itu untuk tujuan maksiat.

"Kami juga menasihatkan ibu bapa supaya memastikan anak-anak mereka berada di rumah.

"Kami akan memeriksa pusat membeli-belah dan restoran yang menawarkan makan malam istimewa, kerana itu adalah permulaan kepada kegiatan maksiat di hotel-hotel murah," tambahnya lagi.

Dalam pada itu, beliau akan menyiast tabiat jijik iaitu tidak memakai seluar dalam ketika menyambut Hari Kekasih yang kini dikatakan menjadi trend di kalangan penuntut institusi pengajian tinggi.

"Umat Islam perlu faham bahawa hari kekasih itu bukan untuk disambut oleh seorang Muslim. Kita tidak akan benarkan perkara itu berlaku dan menghanyutkan mereka daripada ajaran Islam yang sebenar.

"Buat masa ini kita masih belum mengenal pasti lagi sumber yang menyebarkan perbuatan jijik itu tetapi pihak yang menyebarkan perkara itu adalah tidak bertanggungjawab," katanya.

Dua pelajar berusia 20-an daripada Shah Alam, yang ingin dikenali sebagai Ummi dan Melissa berkata, mereka mengetahui mengenai perkara itu.

"Itu adalah sesuatu yang peribadi. Hari menyambut kekasih adalah hari yang terbaik untuk menyatakan rasa cinta.

"Sama ada kami akan memakai atau tidak pada hari tersebut, itu adalah hak kami," katanya sambil tersenyum apabila ditanya mengenai saranan untuk tidak memakai seluar dalam pada hari terbabit.

Artikel Sebelum

93 Guni Benih Kerang Dirampas Di Kuala Perlis

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel