Amah Bakar Rumah Dihadap Ke Mahkamah Atas Tuduhan Mencuri

KUALA TERENGGANU: Seorang pembantu rumah warga Indonesia yang sebelum ini dipercayai terlibat dengan kejadian membakar rumah majikannya pada 6 Januari lalu hari ini mengaku bersalah atas pertuduhan mencuri beberapa barangan milik majikannya.

Dinda Kiara Tiara Eriagus, 14, dari Bandung Indonesia membuat pengakuan itu di hadapan Majistret Wan Nor Aklima Wan Salleh selepas pertuduhan dibacakan kepadanya dalam prosiding tertutup memandangkan suspek merupakan seorang yang di bawah umur.

Suspek dituduh mencuri dua buah komputer riba, sebuah modem jalur lebar, satu unit tetikus dan sebuah beg milik majikannya Mazli Mohamad di Taman Murni Indah, Seberang Takir, Kuala Terengganu.

Dia dituduh melakukan perbuatan itu antara pukul 10 hingga 10.30 pagi pada 6 Januari lalu dan didakwa mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan yang jika sabit kesalahan boleh dikenakan hukuman penjara sehingga 10 tahun dan denda.

Pendakwaan dilakukan oleh Timbalan Pendakwa Raya Farah Yasmin Salleh manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Majistret Wan Nor Aklima kemudian menetapkan 27 Januari ini sebagai tarikh untuk mendengar keputusan kes dan mengarahkan pihak pendakwa mendapatkan laporan akhlak tertuduh sebelum hukuman diputuskan. Mahkamah kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM4,000 dengan seorang penjamin sebelum tarikh keputusan kes walaupun dibantah oleh Timbalan Pendakwa Raya.

Bagaimanapun, tertuduh gagal untuk membayar wang jaminan tersebut dan dia kemudian dibawa ke Sekolah Tunas Bakti Perempuan, Marang. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

200,000 Vaksin H1N1 Diagih Bulan Depan

Artikel Lain