AJK Pusat MCA Perlu Letak Jawatan Untuk Pemilihan

JOHOR BAHARU: Naib Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai meminta anggota Jawatankuasa Pusat (CC) yang lain memberikan kerjasama dengan meletakkan jawatan bagi membolehkan pemilihan semula parti diadakan.

Beliau berkata, kerjasama daripada semua anggota CC adalah amat mustahak kerana sekiranya bilangan mereka yang meletak jawatan itu tidak mencukupi, maka krisis kepimpinan parti itu akan terus berlanjutan.

Proses pemilihan semula pucuk pimpinan MCA masih belum boleh dilaksanakan kerana kuota untuk tujuan itu belum mencukupi.

"Setakat ini, hanya 13 anggota CC sudah meletakkan jawatan dan kami masih menanti bilangan itu mencukupi untuk proses pemilihan semula dilakukan dan kita juga sedang mendapatkan pandangan ahli di peringkat akar umbi untuk tujuan itu," kata Liow yang juga Menteri Kesihatan kepada pemberita selepas Majlis Pecah Tanah Bangunan Perubatan Baru Kolej Selatan di sini hari ini.

"Jawatankuasa Khas bagi pemilihan semula parti juga sudah mengadakan mesyuarat sebanyak tiga kali bagi membincangkan isu tersebut dan semuanya sudah bersedia untuk mengadakan pemilihan semula pada bila-bila masa," katanya.

Seramai 21 anggota CC MCA perlu meletak jawatan bagi membolehkan pemilihan baru diadakan dan setakat ini hanya Liow dan 12 anggota yang menyokong beliau menyerahkan surat peletakan jawatan sebelum tarikh akhir pada 25 Disember lalu.

Anggota CC yang menyerahkan surat peletakan jawatan termasuk Naib Presiden, Tan Kok Hong; Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Wee Jeck Seng; Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Dr Hou Kok Chung dan Datuk Wong Mook Leong.

Yang lain Lee Wei Kiat, Datuk Yu Chok Tow, Wong Nai Chee, Senator Datuk Yeow Chai Thiam, Datuk Hoh Khai Mun, Datuk Liew Yuen Keong, Datuk Edward Khoo Keok Hai dan Senator Datuk Alex Wong Siong Hwee.

Liow berkata, pihaknya tidak menetapkan sebarang tempoh untuk proses pemilihan semula itu dilaksanakan, sebaliknya hanya menunggu kuota mencukupi untuk tujuan tersebut. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain