Bagan Pinang: PAS kata jumlah pengundi pos lebih ramai daripada yang tinggal dalam kem

KUALA LUMPUR: PAS hari ini mempertikaikan kesahihan jumlah pengundi pos yang ramai di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang.

Menurut Setiausaha Agungnya, Datuk Mustafa Ali berdasarkan kajian yang telah dijalankan oleh jentera PAS, mereka mendapati hanya terdapat 1,200 orang pengundi pos yang benar-benar tinggal di kem Si Rusa, Negeri Sembilan.

"Pihak perhubungan PAS telah membuat perjumpaan dengan pihak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk bincang mengenai proses pengendalian undi pos dalam pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang pada 28 Ogos yang lalu.

"DUN Bagan Pinang mempunyai jumlah pengundi pos yang paling ramai iaitu hampir 5,000 orang tapi dalam semakan yang kita buat sendiri hanya 1,200 orang yang benar-benar tinggal dalam kem.

"Manakala yang selebihnya sebahagian besar mereka ini sudah pun bersara dan ada yang telah berpindah ke kem lain," katanya kepada pemberita dalam satu sidang media di Ibu Pejabat PAS di Jalan Raja Laut di sini pada pagi Jumaat.

Jelas Mustafa, jika mengikut kaedahnya, mereka yang telah bersara tidak boleh menggunakan keisitmewaan tersebut dan mereka sepatutnya mengundi seperti biasa.

"Ini yang menimbulkan persoalan sama ada daftar pemilih yang sedia ada ini benar-benar bersih dari sudut itu.

"Kita mintak SPR supaya menggunakan kaedah yang sesuai untuk memastikan bahawa mereka yang tidak tinggal dalam kem tersebut tidak boleh menggunakan kaedah pengudian secara pos," katanya.

Isu pengundian pos kembali menjadi tumpuan menjelang pilihan raya kecil Bagan Pinang yang dijadualkan 11 Oktober ini.

Berdasarkan daftar pemilih setakat 4 September lalu, daripada sejumlah 13,664 orang yang layak mengundi pada pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang, seramai 4,604 merupakan pengundi pos - menjadikan DUN ini sebagai antara paling ramai pengundi pos di dalam negara.

Bagaimanapun, Mustafa berkata pihaknya belum memaklumkan kepada SPR mengenai semakan yang dibuat oleh parti itu mengenai jumlah pengundi pos di DUN Bagan Pinang.

Dalam pada itu, ketika diminta mengulas mengenai peluang untuk parti itu memenangi kerusi berkenaan, Mustafa yang juga bekas Pesuruhjaya PAS Terengganu berkata, parti itu mengakui bahawa mereka bukanlah calon 'pilihan' untuk menang.

"Ia akan jadi pilihan raya yang sengit bagi kedua-dua belah pihak. Tiada siapa boleh

anggap ini sebagai pertandingan yang 'mudah' atas beberapa faktor.

"Ada faktor yang memihak kepada kita dan ada juga faktor yang memihak kepada Barisan Nasional (BN). Selain daripada itu faktor 'mood pengundi' dan calon itu sendiri turut mempengaruhi kemenangan parti yang bertanding," katanya.

Menurut beliau lagi, faktor kekuatan jentera parti turut mempengaruhi peluang untuk menang dalam pilihan raya kecil tersebut.

Mengenai pemilihan Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad sebagai calon BN, Mustafa berkata ia memberi kesan yang tersendiri baik kepada PAS mahupun BN.

"Dari sudut Umno yang menyokong dia (Isa) melihat ia sebagai kekuatan tetapi kepada rakyat, mereka mahu melihat kepada seorang calon yang bersih dan mempunyai integriti.

"Dari sudut ini berdasarkan rekod, dia (Isa) tidak memenuhi kriteria tersebut kerana dia ada kes (rasuah).Tapi kita tidak bergantung kepada faktor ini sahaja kerana BN tidak boleh anggap undi pos akan memihak kepada mereka," katanya.

Mustafa berkata, jika pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang dijalankan secara telus dan adil BN tidak akan menang mudah kerana tentera yang mengundi secara pos ini mempunyai pendirian sendiri dan menggunakan kebijaksanaan mereka untuk memilih calon yang memenuhi kriteria yang mereka kehendaki.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain