Hanya komitmen padu jamin legasi reformasi Pak Lah - Semasa | mStar

Hanya komitmen padu jamin legasi reformasi Pak Lah

ANALISIS: Sidang Dewan Rakyat tidak sepanas yang dijangkakan. Selepas dua bulan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengumumkan pembaharuan-pembaharuan yang mahu dilaksanakan sebelum meninggalkan Seri Perdana awal tahun depan, Dewan Rakyat meluluskan dua rang undang-undang penting secara berturut-turut.

Ia merupakan antara lima inisiatif penting yang ingin dibawa Abdullah sebelum berundur daripada tampuk kepimpinan Mac depan.

Sejak Isnin lalu, secara maraton, ahli-ahli Parlimen telah membahaskan rang undang-undang yang dapat menyokong usaha pembaharuan berkenaan.

Dua rang-undang penting berkenaan ialah Rang Undang-undang Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2008 dan Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman 2008.

Rang Undang-undang SPRM diluluskan Dewan Rakyat Selasa lalu dengan pindaan kecil pada Fasal 36(1)(b) bagi meminda perkataan Pendakwa Raya kepada Pegawai Pesuruhjaya.

Sementara itu, Rang Undang-undang Pelantikan Hakim diluluskan semalam tanpa sebarang pindaan.

Abdullah yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) dan Presiden Umno, parti komponen utamanya, telah menyifatkan perkembangan minggu ini sebagai satu kejayaan besar bagi kerajaan BN. Malah menurut beliau, kejayaan itu akan memberi keupayaan baru kepada kerajaan untuk menghapuskan rasuah dan meninggikan integriti serta keyakinan rakyat kepada sistem kehakiman negara.

Usaha tersebut juga mendapat sokongan pembangkang yang telah lama menjadikan rasuah dan keyakinan publik terhadap sistem kehakiman sebagai modal politik.

Isu rasuah dan keyakinan terhadap sistem kehakiman telah menjadi perhatian banyak pihak sejak kebelakangan ini. Usaha terbaru ini dilihat akan menjadi titik tolak kepada langkah memulihkan situasi semasa.

Dalam reaksinya selepas ia diluluskan, jelas Abdullah, pelaksanaan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia merupakan hasratnya untuk menunaikan janji manifesto BN pada pilihan raya umum 2004.

Dewan Rakyat juga akan membahas Rang Undang-undang Perlindungan Saksi 2008 yang bertujuan untuk mewujudkan satu program bagi perlindungan saksi. Juga bakal dibahaskan ialah Rang Undang-undang Jawatankuasa Etika Hakim 2008.

Ketika Abdullah mengumumkan inisiatif pembaharuan tersebut tampuk kepimpinannya berusia lima tahun. Abdullah mengambil alih kepimpinan kerajaan dan parti pada Oktober 2008.

Sepanjang lima tahun lalu Abdullah juga telah berusaha untuk membawa pembaharuan-pembaharuan lain termasuk dalam sektor ekonomi. Termasuk dalam senarai ialah pembangunan koridor ekonomi. Bagaimanapun pembangunan koridor ini berhadapan dengan kesan dan tempias krisis ekonomi.

Sama ada usaha yang hendak dibawa Abdullah akan menjadi efektif dan berkesan ia amat bergantung pada sokongan yang diberikan oleh pelbagai pihak secara langsung dan tidak langsung.

Penggubalan undang-undang satu aspek. Tetapi amalan dan penguatkuasaan menjadi satu aspek yang lebih penting. Justeru, ia memerlukan sokongan dan kerjasama setiap pihak, agensi dan pertubuhan yang terlibat.

Bagi Abdullah, penggubalan rang undang-undang berkenaan dan pembaharuan dibawa akan menjadi legasi kepimpinanan.

Kini kejayaan pembaharuan tertakluk kepada komitmen pelaksana. Rakyat juga perlu menyokong.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain