Ahli astronomi kenal pasti 2,000 bintang yang boleh dihuni

Tahun lepas, TESS dilancarkan pada misi dua tahun yang mana ia akan memetakan 26 segmen langit.

SEPASUKAN ahli astronomi berjaya mengenal pasti hampir 2,000 bintang untuk dikaji sebagai satu habitat baharu manusia, seperti Bumi.

Pakar dari Universiti Cornell, Lehigh dan Vanderbilt menyempitkan carian mereka daripada 250,000 bintang dengan menggunakan satelit Surveil Exoplanet Survei NASA (TESS) yang mampu mengimbas 85 peratus ruang angkasa.

"Harapan kami bukan sahaja untuk mengesan planet-planet seperti bumi dalam sistem suria lain, tetapi mahu mencari apa yang ada di sekitar sistem suria kita.

"Dalam beberapa tahun kita mungkin boleh mengenal pasti bahawa ada habitat lain di luar sana dengan atmosfera yang kita boleh bernafas," ujar Keivan Stassun yang juga seorang profesor fizik dan astronomi.

Antara faktor utama untuk pencarian NASA untuk eksoplanet yang boleh dihuni adalah kedekatannya dengan bintang pengorbit serta jenis bintang.

"Kami tidak akan tahu sama ada terdapat apa-apa, atau sesiapa pun yang hidup di sana. Namun, ini adalah masa yang luar biasa dalam sejarah manusia dan jurang yang besar untuk pemahaman kami tentang alam semesta," kata Stassun lagi.

Tahun lepas, TESS dilancarkan pada misi dua tahun yang mana ia akan memetakan 26 segmen langit.

Pada tahun pertama operasi, ia memetakan 13 sektor yang membentuk langit selatan dan tahun ini, ia akan menjejaki sektor utara.

Peranti berkuasa tinggi yang dilancarkan oleh roket dari SpaceX Elon Musk, berkongsi imej pertamanya pada bulan Ogos tahun lepas. - Daily Mail.

NASA, Bintang

Artikel Lain

Sah! GRS menang majoriti mudah PRN Sabah