Pemberi maklumat ditawar RM7,841 kalau ada maklumat pemburu rusa

Gambar dari Polis Oregon.

PEMBURU di wilayah barat Oregon, Amerika Syarikat mungkin bukan seorang pemanah yang baik atau sengaja mencederakan seekor rusa liar sehingga menyebabkan haiwan itu berkeliaran dengan anak panah di leher.

Pegawai hidupan liar dan pihak berkuasa menawarkan ganjaran kepada sesiapa yang mempunyai maklumat mengenai individu yang bertanggungjawab ke atas insiden itu.

Pada Jumaat, polis dari Jabatan Ikan dan Hidupan Liar Oregon menuju ke kawasan Shady Cove yang terletak kira-kira 475 kilometer dari selatan Portland untuk melaporkan keadaan rusa yang masih hidup itu.

Walaupun rusa itu dilihat masih boleh makan dan berjalan, pihak berkuasa berharap dapat menenangkan haiwan itu sebelum membuang anak panah berkenaan daripada badannya.

"Mereka tidak dapat mencarinya. Seorang polis memberikan reaksi pada petang dan menemukan bukan seekor tetapi dua rusa yang tertusuk anak panah.

"Kecederaan pada rusa itu kelihatan tidak mengancam nyawanya," kata polis Oregon dalam kenyataan yang dikeluarkan Sabtu.

Tidak lama selepas itu, pihak berkuasa menerima laporan kemungkinan terdapat rusa ketiga yang mengalami nasib sama.

Ganjaran sebanyak AS$500 (RM1,960) yang ditawarkan menerusi program 'Turn-in-Poachers' akan diberikan kepada sesiapa yang mempunyai maklumat berhubung kes melibatkan pemilikan haram, membunuh, mengambil, atau menganiayai binatang di negeri itu.

Namun pada Ahad, ganjaran itu telah dinaikkan kepada AS$2,000 (RM7,841) selepas Persatuan Pemburu-Pemburu Oregon menawarkan imbuhan tambahan sebanyak AS$1,500, lapor Oregonian.

rusa

Artikel Berikut

Klik

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain