Bapa berjuang selamatkan anak, di luar hospital penyokong nampak...

BAPA kepada seorang bayi dilaporkan berjuang untuk menyelamatkan anaknya dengan memberi bantuan pernafasan mulut ke mulut sebelum bayi itu menghembuskan nafas terakhir.

Tom Evans, 21, dikatakan telah menghabiskan masa selama 10 minit berusaha menyelamatkan anaknya, Alfie Evans yang menghidap penyakit degeneratif yang jarang dihidapi, sebelum terpaksa menerima hakikat anaknya itu telah pergi buat selamanya.

Di luar hospital, ramai penyokongnya menangis sambil menyanyikan lagu 'You’ll Never Walk Alone' dan melepaskan belon biru dan ungu ke udara sebaik sahaja mendapat khabar duka itu.

Ketika itu juga, sesetengah penyokong mendakwa melihat wajah bayi lelaki itu di awan.

Alfie mampu bertahan selama lima hari selepas tidak menggunakan alat bantuan pernafasan. Beberapa bulan sebelum itu ibu bapanya berdepan konflik melibatkan doktor serta mahkamah dan kesnya mendapat perhatian ramai.

Seorang saudara memberitahu Mirror: "Hari itu amat sukar kerana Alfie susah bernafas sejak awal pagi. Dia bertindak balas, kami fikir semuanya akan OK.

"Tetapi pada jam 1.30 pagi kami dapat panggilan meminta kami kembali ke hospital."

Mereka memberitahu bagaimana Tom 'menghembus dan terus menghembus' tetapi akhirnya dia tidak mampu untuk menyelamatkan anaknya.

Evans dan isterinya Kate James memangku Alfie yang berusia 23 bulan ketika dia meninggal dunia pada jam 2.30 pagi Sabtu di Hospital Kanak-Kanak Alder Hey di Liverpool.

Pasangan itu kemudian dilaporkan tertidur di sisi anak mereka untuk menghabiskan beberapa jam terakhir dengannya.

Evans yang sangat bersedih atas kehilangan anaknya berkongsi khabar duka itu dengan menulis di kumpulan sokongan Alfie's Army: "Gladiator saya telah meletakkan perisainya dan memperoleh sayapnya pada jam 2.30 pagi... benar-benar patah hati. Saya sayang kamu."

Rakan keluarga, Laura McKenzie berkata: "Tom dan Kate benar-benar menghargai semua orang yang datang dan menunjukkan rasa kasih mereka.

"Seluruh dunia menunjukkan betapa mereka menyayangi Alfie dan kami tidak akan pernah melupakannya."


Artikel Sebelum

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain