Lelaki Ini Pilih Untuk Jadi Wanita Ketika Usia 60 Tahun - Dunia | mStar

Lelaki Ini Pilih Untuk Jadi Wanita Ketika Usia 60 Tahun

-foto Facebook

SEORANG lelaki bertindak menukar jantina dan namanya kepada nama perempuan pada usia lebih separuh abad.

Sergio Lazarovich dari Argentina telah menjadi topik perdebatan di seluruh Amerika Selatan setelah dia memanfaatkan Undang-undang Identiti Jantina negaranya untuk menukar namanya kepada Sergia dan mendaftarkan dirinya sebagai seorang perempuan.

Dia didakwa berbuat demikian supaya dia dapat bersara lima tahun lebih awal, iaitu pada usia 60, bukan 65 tahun.

Apa yang dilakukannya telah didedah secara terbuka oleh saudaranya sendiri, yang menghubungi media Argentina, memberitahu pemberita bahawa sepanjang hidupnya Lazarovich begitu romantis dengan wanita dan terus mempunyai hubungan dengan wanita walaupun setelah memohon perubahan jantina.

"Sepanjang hidupnya, dia banyak menjalinkan hubungan, semuanya dengan wanita. Hubungan paling lama adalah dengan ibu kepada dua anaknya. Hubungan itu bertahan selama 20 atau 25 tahun sehingga mereka bercerai.

"Selepas bercerai dia mempunyai banyak hubungan lain, tetapi tetap dengan wanita. Ada yang lama dan ada yang singkat tetapi dengan wanita,” kata saudaranya yang enggan mendedahkan namanya kepada Salta.

"Dia tak pernah tertarik pada lelaki dan sepanjang hidupnya banyak memberikan komennya tentang gay dan transeksual."


Menurut saudara Lazarovich, keputusannya untuk menjadi 'Sergia' didorong oleh keyakinannya bahawa undang-undang menyatakan bahawa wanita dapat bersara lebih awal daripada lelaki tidak adil.

Dia telah merungut tentang isu ini kepada kawan-kawan dan keluarganya berkali-kali pada masa lalu dan sebenarnya telah merancang untuk melakukan sesuatu mengenainya pada masa yang sesuai.

"Dia berasa tidak adil apabila hanya kerana dia seorang lelaki, dia terpaksa bekerja lima tahun lebih lama berbanding seorang wanita.

"Dia berusaha melakukan ini lebih dari tiga tahun, mendapatkan nasihat peguam dan rancangan pertama adalah untuk membuat aduan kepada Negara menyebut tentang diskriminasi. Dengan cara itu, jika dia menang, dia dapat bekerja kurang lima tahun, tetapi ia adalah satu pilihan yang memakan masa selama bertahun-tahun dan tidak ada yang dapat menjamin bahawa mahkamah akan berpihak kepadanya."

Ditanya mengapa dia memutuskan untuk mendedahkan kepada umum tentang motif Lazarovich, saudaranya memberitahu Salta bahawa dia merasakan dapat mengambil kesempatan daripada undang-undang yang bertujuan untuk melindungi minoriti seksual untuk mencapai matlamat kecilnya.

"Undang-undang Identiti Jantina sangat baik dan melindungi orang transgender. Hanya kerana ada orang yang tidak mempunyai etika, tidak bererti undang-undang itu salah, itu bermakna orang itu yang salah. Sergia adalah salah seorang daripada mereka. Dia mengambil kesempatan daripada undang-undang,” katanya.

Selepas berita mengenai Lazarovich yang didakwa berniat jahat itu tular, lelaki itu mengeluarkan kenyataan umum menuduh media berbohong dan memberi nasihat kepada mereka untuk membuat siasatan sebelum menyiarkan cerita tersebut.

Dia mengaku menukar namanya dari Sergio ke Sergia dan jantinanya dari lelaki ke perempuan di kad pengenalannya tetapi mendakwa ia disebabkan oleh sebab peribadi dia tidak mahu menjelaskannya.

Bagaimanapun, ketika bercakap kepada El Tribuno mengenai kontroversi mengenai motifnya, Sergia berkata perkara ini tidak akan menjadi masalah, jika semua orang bersara pada umur 65 tahun.

Ketua Pendaftar Sivil Argentina mengesahkan Lazarovich telah mengubah nama dan jantina secara sah, dan menambah bahawa Undang-Undang Identiti Jantina tidak lagi memerlukan pembedahan untuk membenarkan proses tersebut.

Lazarovich masih belum memohon untuk bersara awal walaupun saudaranya mendakwa dia hanya menunggu masa yang sesuai.  Difahamkan disebabkan kes ini tular dan diketahui umum, jika dia memohon untuk pencen, kelayakannya akan diputuskan oleh mahkamah.

tukar jantina

Artikel Lain