suria

Xi Jinping Kini Sah Presiden Baru Republik Rakyat China

BEIJING: Parlimen China pada Khamis secara rasminya menamakan Xi Jinping (gambar) sebagai presiden negara itu - empat bulan selepas beliau mengambil alih kepimpinan Parti Komunis China.

Selaku setiausaha agung Parti Komunis China, Jinping juga secara automatik menyandang jawatan pengerusi Majlis Angkatan Tentera.

Di bawah sistem komunis China, pasukan tentera adalah milik parti dan bukannya negara. Lebih kurang 3,000 perwakilan mengundi untuk mengesahkan pelantikan Jinping sebagai presiden baru negara tersebut.

Beliau mengantikan Hu Jintao, yang tamat tempoh berkhidmat selepas 10 tahun berada di puncak kuasa.

China memilih setiausaha agung parti, presiden negara dan perdana menteri setiap 10 tahun sekali.

Daripada jumlah itu, 2,952 mengundi untuk mengesahkan pelantikannya manakala seorang mengundi menentang manakala tiga lagi berkecuali.

Selepas diumumkan sebagai presiden, Jinping, 59, bangun lalu tunduk tanda hormat kepada para perwakilan ke sidang parlimen China itu dan kemudian berjabat tangan dengan para pemimpin kanan yang lain.

Pelantikannya selaku pemimpin negara paling padat di dunia itu akan disusuli dengan satu lagi pelantikan utama iaitu jawatan perdana menteri yang merupakan orang yang bertanggungjawab mentadbir perjalanan harian kerajaan pusat.

Calonnya ialah Li Keqiang.

Artikel Lain