Nepal Keluarkan Kad Pengenalan Jantina ‘Ketiga’ - Dunia | mStar

Nepal Keluarkan Kad Pengenalan Jantina ‘Ketiga’

KATMANDU, Nepal: Seorang pegawai berkata, kerajaan Nepal telah mengarahkan pengeluaran sijil kewarganegaraan dengan label jantina ketiga untuk mereka yang tidak mahu dikenali sebagai lelaki atau perempuan.

Para aktivis mengalu-alukan keputusan itu, dengan menyatakan bahawa ia merupakan pencapaian untuk hak gay dan transgender.

Pegawai Kementerian Dalam Negeri, Bhola Siwakot berkata, arahan itu telah diberi kepada semua pejabat pentadbiran daerah.

Mahkamah Tinggi Nepal mengenakan peraturan pada 2007 bahawa kerajaan perlu mengeluarkan sijil kewarganegaraan dengan jantina ketiga tetapi mengambil masa selama lima tahun untuk melaksanakan keputusan itu.

Sunilbabu Pant dari Persatuan ‘Blue Diamond’ berkata, garis panduan baru yang jelas dan mudah akan menjadikan kehidupan minoriti jantina lebih mudah.

Aktivisi berkata, golongan jantina ketiga tidak dapat peluang pekerjaan atau pasport atau mendaftar di kolej-kolej atau memiliki harta sendiri tanpa sijil kewarganegaraan. - AP

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Perancis Undur Tentera Di Mali

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain