202 Juta Penganggur Tahun Ini - Dunia | mStar

202 Juta Penganggur Tahun Ini

GENEVA: Kadar pengangguran global meningkat sebanyak empat juta orang pada tahun lepas menjadi jumlah keseluruhan 197 orang, dan lima juta orang lagi dijangka akan meningkatkan kepada 202 juta orang pada tahun ini, kata Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO) pada Selasa.

Perangkaan menunjukkan dua tahun ini sahaja seramai sembilan juta orang akan terlibat dalam kadar mereka yang secara rasmi berdaftar sebagai penganggur, dan keadaan itu disebabkan oleh krisis kewangan yang bermula sejak lima tahun lalu, dengan tambahan 28 juta orang tanpa pekerjaan.

“Perangkaan ini bermakna pada hari ini terdapat tambahan 28 juta penganggur yang berada di seluruh dunia berbanding 2007,” kata Ketua ILO, Guy Ryder kepada pemberita di Geneva pada Isnin.

Kadar pengangguran tahun lepas meningkat sedikit kepada 109 juta orang sejak krisis yang berlaku pada 2009, tetapi “rekod yang dipecahkan pada 2013”, kata seorang pakar untuk ILO, di mana ia merupakan agensi buruh kepada Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) kepada AFP.

Bilangan itu dijangka meningkat sebanyak tiga juta lagi pada 2014 dan akan mencecah 210,6 juta pada 2017, kata ILO, sambil menambah bahawa kadar pengangguran global dijangka kekal 6.0 peratus sejak itu. - AFP

Artikel Sebelum

Tiga Ditembak Di Texas

Artikel Berikut

41 Cedera Dalam Pelanggaran Dua Kereta Api

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Ustazah sekolah dikhuatiri hilang