suria

Dapur tempat banyak kuman membiak tapi ramai sering abaikan!

Profesor Keselamatan Makanan, Randall Phebus, menjelaskan ruang dapur perlu dibersihkan selepas di gunakan kerana boleh menyebabkan pembiakan pelbagai mikroorganisma.

DAPUR merupakan antara kawasan penting dalam rumah yang menempatkan barangan keperluan asas setiap hari. Namun, dapur juga boleh menjadi tempat kuman membiak.

Melalui laman Health, Profesor Keselamatan dan Keselamatan Makanan di Kansas State University, Randall Phebus, berkata aktiviti yang dijalankan di dapur boleh mencemari kawasan tersebut menjadi sarang bakteria berbahaya jika tidak dibersihkan.

ARTIKEL BERKAITAN: Penat mop lantai tapi masih kotor? Ada bahan di dapur yang mampu ubah segalanya

Sesetengah mikroorganisma yang tumbuh di dapur tidak akan menyakiti anda, Tetapi ada beberapa daripadanya seperti E. coli, Salmonella, dan Listeria boleh menyebabkan penyakit serius, terutamanya pada kanak-kanak, orang dewasa, warga tua, dan orang yang mempunyai sistem imuniti lemah.

Berikut ialah beberapa tempat paling biasa bagi kuman di dapur yang wajib anda perhatikan, termasuk;

1. Span pembersih

Span sering digunakan untuk membersihkan hampir semua kawasan di dapur. Apabila digunakan, span boleh mengangkut bakteria yang berada di setiap sudut ruangan.

Sesetengah pakar mengesyorkan menggunakan tisu kertas pakai buang dan bukannya span, yang boleh menghasilkan banyak bakteria pada setiap sisi.

2. Lap piring

Menurut penyelidikan yang dibentangkan pada mesyuarat Persatuan Mikrobiologi Amerika Syarikat, selepas sebulan penggunaan, separuh daripada tuala pinggan mangkuk telah tercemar.

Pencemaran itu berlaku kerana patogen yang berpotensi tinggi untuk menyebabkan keracunan makanan termasuk E. coli.

3. Papan pemotong

Papan pemotong adalah salah satu alat yang paling penting di dapur. Banyak makanan mentah biasanya menggunakan papan pemotong.

Bermula dari sayur hinggalah daging, sudah tentu kuman boleh melekat di situ, lebih-lebih lagi jika terdapat lekukan atau corak pada papan pemotong yang sukar dibersihkan.

4. Dispenser

Menurut laman Apartment List, yis dan kulat boleh tumbuh subur di kawasan ini.

Oleh yang demikian, keraplah membersihkan permukaan dispenser dengan span bersih yang telah direndam dalam air cuka.

5. Spatula getah

E. coli juga boleh tumbuh pada perkakasan dapur seperti spatula getah.

Untuk mengeluarkannya, anda boleh bilas dengan air panas dan beberapa sudu besar klorin, juga boleh menggunakan campuran cuka dan air.

6. Besen basuh

Penyelidikan menunjukkan bahawa sinki dapur cenderung lebih kotor daripada kebanyakan bilik mandi, dengan lebih daripada 500,000 bakteria setiap 3 sentimeter persegi.

Malahan bakteria boleh datang daripada daging mentah atau ayam - patogen daripada hasil mentah, juga hidangan kotor yang telah dibiarkan terlalu lama.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

kuman di dapur, dapur, dispenser, isuke,

Artikel Lain