JFA Tidak Putus Asa Untuk Jadi Ahli EUFA - Sukan | mStar

JFA Tidak Putus Asa Untuk Jadi Ahli EUFA

BRATISLAVA: Jersey membida untuk menjadi anggota EUFA ke-56 dan akan diletakkan dalam undian pada Isnin walaupun persatuan bola sepak pulau itu berkata, sasaran mereka bukanlah untuk mendapatkan perlawanan popular menentang pasukan hebat di Eropah.

Presiden Jersey FA (JFA), Phil Austin berkata, dia mahi pemain terbaik pasukannya mampu bermain menentang pasukan yang setaraf berbanding cuba menewaskan Jerman, Sepanyol dan Perancis.

Katanya, JFA telah melakukan segalanya untuk membangunkan bola sepak di pulau itu, tapi ia menemui jalan buntu.

"Kami mempunyai pusat kecemerlangan untuk pemain lelaki dan pusat pembangunan untuk perempuan. Kami mempunyai 17 kelab senior, tapi ia tidak berhenti setakat itu kerana kami tinggal di sebuah pulau.

"Apa yang kami tidak ada adalah pertandingan luar yang biasa dianjurkan.

"Kalau anda memiliki pemain berusia 28 tahun, anda mungkin bermain dengan pemain yang sama dalam seminggu selama 15 tahun.

"Kami sudah mencuba untuk cari jalan bagi membolehkan pemain kami bermain di peringkat antarabangsa dan mewakili pulau ini dalam perlawanan yang sihat," katanya kepada Reuters.

"Saya faham England dan Jerman tidak mahu bermain dengan kami.

"Kalau kami di dalam Kumpulan D (Liga Negara-Negara) bersama Andorra, San Marin, Gibraltar, Malta, Liechtenstein, ia sudah memadai,"

Jersey pernah memohon untuk menyertai UEFA pada 2015, namun ditolak oleh ahli jawatankuasa eksekutif institusi itu. - Eurosport

JFA

Artikel Sebelum

Sabah Kekal Tangga Kedua Carta Liga Premier

Artikel Berikut

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain