Lima Pemain, Dua Persatuan Kena Denda - Sukan | mStar

Lima Pemain, Dua Persatuan Kena Denda

Fakhrurazi Musa (kanan) turut didenda gantung tiga perlawanan dan RM3,000 oleh FAM.

PETALING JAYA: Lima pemain Liga Malaysia dijatuhkan hukuman gantung tiga perlawanan berkaitan dengan kesalahan Kod Tatatertib Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

Menurut kenyataan, hukuman tersebut dikeluarkan selepas mesyuarat Jawatankuasa Tatatertib FAM yang dipengerusikan oleh Datuk Baljit Singh Sindhu pada Khamis.

Lima pemain yang dikenakan hukuman penggantungan tiga perlawanan adalah pemain T-Team, Fakhrurazi Musa dengan kesalahan yang menyinggung dan 'fair play' apabila mengeluarkan kata-kata kesat terhadap pengadil perlawanan.

Kelakuan tersebut berlaku ketika aksi Liga Super bertemu Perak pada 8 April lalu.

Turut dikenakan hukuman adalah pemain Pulau Pinang Mafry Balang yang  berkelakuan ganas menendang bahagian paha pemain Felda United, Gaston Cellerino 9 April lalu.

Pemain Sabah, Dendy Lowa yang  dilayangkan kad merah kerana berkelakuan ganas memijak bahagian perut pemain Terengganu, Issey Farran Nakajima turut dijatuhkan denda tiga aksi dalam perlawanan Liga Premier.

Ketiga-tiga pemain tersebut turut dikenakan denda sebanyak RM3,000 serta diberi amaran keras dan hukuman lebih berat akan dikenakan jika mengulangi kesalahan sama.

Manakala dua lagi  yang dijatuhkan hukuman dan denda sebenyak RM1,000 adalah pemain Piala Presiden dari pasukan UiTM FC, Mohd Zulkiffli Zakaria dan Muhammad Fakrul Wahib (Terengganu).

Sementara itu, Pasukan Piala FAM 2016, Persatuan Bolasepak Ipoh dan DYS FC masing-masing didenda sebanyak RM1,500 bagi setiap kes iaitu jumlah keseluruhannya RM6,000 (4 kes) serta diberi amaran keras dan hukuman lebih berat akan dikenakan jika gagal atau lalai mematuhi tempoh yang diberikan.

Persatuan Bolasepak Ipoh tidak menjelaskan gaji tertunggak empat bekas pemainnya iaitu Muhammad Ammar Abd Aziz, Sirajuddin Isa, Muhamad Hasnan Mat Isa dan Muhammad Azwan Jatin dalam tempoh yang ditetapkan selepas diarahkan untuk berbuat demikian oleh Jawatankuasa Status FAM yang bermesyuarat pada 23 Disember 2016.

Begitu juga CYS FC yang masih belum menjelaskan gaji kepada empat bekas pemainnya, Razid Gafar, Mohd June Azrul Lalah, Zainizam Marjan dan Mohd Reithuddin Ag Emran.

FAM , Denda , Gantung

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Sudah Terlambat Buat Mourinho

Artikel Berkaitan

Kenapa Pilih Vingada?

Lebih Artikel

Hujung minggu yang panjang pada 2019

'Rapunzel' tak potong rambut 28 tahun