FAM Dikendalikan Orang Salah - TMJ - Sukan | mStar

FAM Dikendalikan Orang Salah - TMJ

PETALING JAYA: Calon Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim menyifatkan badan bola sepak itu dikendalikan individu yang salah sehingga menyebabkan imej persatuan tersebut dipandang serong oleh masyarakat.

Menerusi kenyataan terbaharu dalam laman rasmi Facebook JOHOR Southern Tigers, Tunku Ismail berkata, FAM merupakan organisasi yang baik dan memerlukan pemimpin yang dilahirkan untuk berkhidmat kepada rakyat.

Malah katanya, FAM tidak memerlukan seseorang yang kelaparan untuk berkuasa dan berpura-pura berkhidmat kepada rakyat tetapi kenyataannya lebih kepada kepentingan dan keuntungan peribadi mereka sendiri.

"Ada sesetengah (pihak) menyatakan FAM adalah sebuah organisasi yang tidak baik, apakah yang sedang saya lakukan?

"Jawapan saya adalah, FAM bukan sebuah organisasi yang tidak baik. FAM adalah organisasi yang baik tetapi dikendalikan oleh orang yang salah.

"Ini adalah organisasi yang indah tetapi ia telah dimusnahkan sama sekali oleh mereka yang tidak bertanggungjawab.," kata beliau.

Mengulas tentang keputusan untuk bertanding sebagai Presiden FAM, Tunku Ismail berkata, beliau melakukannya kerana rakyat yang mahukannya datang, dan memperbaiki beberapa perkara.

Selain itu katanya, beliau mengambil cabaran itu sebagai satu amanah seperti dimahukan oleh Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar yang juga merupakan ayahandanya.

"Saya mahu mengambil kesepmatan untuk membuat perubahan dan inilah satu-satunya sebab mengapa saya ingin melakukannya.

"Saya tidak membuat keputusan untuk melakukannya kerana saya mahu, tetapi kerana takut apa akan berlaku dalam bola sepak jika ia jatuh ke tangan orang yang salah.

"Jika itu berlaku, kita semua akan kembali semula seperti asal. Untuk mengubah dan merombak FAM, inilah peluang kita. Inilah peluang kita untuk mengubah buat selama-lamanya dan kembalikan ia menjadi seperti Jepun, Thailand dan negara-negara lain yang berjaya," jelasnya.

Bagaimanapun Tunku Ismail mengakui beliau tidak mampu melakukan perubahan itu secara bersendirian sebaliknya mengajak rakyat untuk bersamanya.

"Ini adalah masa untuk kita mempertingkatkan dan menuju kehadapan bersama-sama. Kekal bersatu dan kemudian melaksanakan idea-idea dan dasar-dasar bersama dengan tujuan yang sama bagi memajukan bola sepak negara kita.

"Apabila bersatu, kita akan lakukannya dengan baik agar satu hari nanti cucu cicit kita akan melihat pencapaian kita dan akan berbangga dengan kita apabila mencapai kejayaan mengambil alih dari sebuah organisasi yang telah berkuasa sejak 30 tahun lalu. Biarlah kita sentiasa diingat sebagai penyelamat bola sepak Malaysia," katanya.

Tunku Ismail , FAM

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Wenger, Sanchez Bakal Angkat Kaki

Artikel Berkaitan

Presiden MU Sokong TMJ Bimbing FAM

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain