Keselamatan Atlet Tanggungjawab Jawatankuasa Sukma 2013 - UPM - Sukan | mStar

Keselamatan Atlet Tanggungjawab Jawatankuasa Sukma 2013 - UPM

KUALA LUMPUR: Universiti Putra Malaysia (UPM) pada Rabu menjelaskan bahawa keselamatan atlet di perkampungan Sukan Malaysia (Sukma) di universiti berkenaan baru-baru ini, adalah di bawah bidang kuasa Jawatankuasa Keselamatan Sukma.

Naib Canselor UPM Prof Datuk Dr Mohd Fauzi Ramlan berkata universiti berkenaan hanya membantu jawatankuasa itu yang turut bertanggungjawab mengawal penginapan, lalu-lintas dan kolej penginapan atlet Sukma.

"UPM telah menyerahkan tanggungjawab kepada jawatankuasa berkenaan terhadap keselamatan atlet. UPM hanya menyediakan tempat penginapan dan mengawal di luar kolej penginapan atlet," katanya dalam kenyataan di sini, Rabu.

Sebelum ini, akhbar melaporkan seorang pegawai pengiring berusia 19 tahun membuat laporan polis mendakwa dia dirogol bergilir-gilir oleh beberapa atlet lelaki bola baling di perkampungan sukan di UPM, Rabu lepas.

Tiga atlet yang dipercayai turut membawa minuman keras ke dalam perkampungan sukan berkenaan, ditahan reman tujuh hari bagi membantu siasatan polis berkaitan kes rogol itu.

Tiga suspek berusia antara 18 dan 19 tahun itu ditahan Jumaat lepas, di perkampungan sukan Sukma di UPM, sehari selepas mangsa membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Serdang.

Mohd Fauzi berkata mengikut peraturan, semua bahan larangan termasuk arak dicegah dibawa masuk ke dalam universiti berkenaan.

"Bahagian Keselamatan UPM hanya membenarkan kemasukan atlet dan pegawai yang mempunyai pas ke kolej penginapan tetapi tidak mempunyai bidang kuasa melakukan pemeriksaan barangan dalam kenderaan mereka," katanya.

Beliau berkata UPM juga akan sentiasa bekerjasama dengan Majlis Sukan Negara (MSN) dan polis berhubung siasatan terhadap insiden di perkampungan sukan itu. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Keputusan Liga Europa

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.