Kejohanan Olahraga Paralimpik: Malaysia Mucul Juara Dengan Kutipan 27 Emas

KUALA LUMPUR: Malaysia muncul juara keseluruhan edisi sulung Kejohanan Olahraga Paralimpik Terbuka Malaysia dengan kutipan 27 emas, lapan perak dan sebutir gangsa apabila pertandingan itu menutup tirainya di sini, Jumaat.

Kejohanan tersebut menyaksikan India menduduki tangga kedua dengan 25 meas, 10 perak dan tiga gangsa manakala Sri Lanka menghuni tangga ketiga dengan kutipan 15 emas, 18 perak dan sembilan gangsa.

Kejohanan di Stadium Mini Majlis Sukan Negara (MSN), Bukit Jalil, itu berjaya menarik penyertaan 130 atlet daripada 13 buah negara antaranya Afghanistan, Brunei, Filipina, India, Jepun, Norway, Mongolia, Myanmar, Singapura, Thailand dan Vietnam.

Presiden Majlis Paralimpik Malaysia Datuk Zainal Abu Zarin berkata sebanyak 10 rekod Asia diperbaharui pada kejohanan itu, dua daripadanya oleh atlet junior negara, Abdul Halim Baharuddin.

"Abdul Halim berjaya mengatasi dua rekod Asia menerusi acara 1,500m kategori T38 (Palsi Serebrum) dan acara 800m ...ini menujukkan bahawa atlet paralimpik negara kita juga setanding dengan atlet negara lain," katanya kepada Bernama pada Jumaat.

Zainal, yang juga Presiden Jawatankuasa Paralimpik Asia (APC), berkata kejayaan yang dicapai oleh semua atlet diiktiraf Majlis Paralimpik Antarabangsa (IPC) dan ia boleh diguna sebagai tiket untuk melayakkan diri ke temasya Paralimpik London 2012.

"Saya juga merasa bangga kerana Malaysia telah berjaya menjadi tuan rumah bagi kejohanan bertaraf antarabangsa ini dan mendapat pujian daripada negara peserta. "Selain dapat membantu atlet paralimpik negara mendapat tiket ke London ...kita juga dapat membuka peluang kepada negara lain terutamanya negara yang berada di zon Asean memburu tiket terakhir ke Paralimpik London 2012," katanya.

Zainal berkata beliau menaruh harapan tinggi agar kejohanan ini akan terus mendapat sambutan daripada negara jiran apabila ia akan dijadikan sebagai acara tahunan mulai tahun depan.

Sementara itu, Abdul Halim, 17 tahun meluahkan rasa gembira apabila beliau dinobatkan sebagai atlet terbaik pada kejohanan itu dengan memperbaharui dua rekod Asia.

"Saya tidak sangka dapat pergi jauh sehingga tahap ini dan kejayaan ini adalah hasil usaha gigih selama tiga bulan bersama bantuan jurulatih Ahmad Omar yang telah banyak membantu saya," katanya. -BERNAMA

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain