Sukan Layar Sumbang Satu Perak, Tiga Gangsa - Sukan | mStar

Sukan Layar Sumbang Satu Perak, Tiga Gangsa

JAKARTA: Malaysia gagal mempertahankan dua pingat emas yang dimenangi di Korat, Thailand pada 2007 apabila atlet pelayaran negara hanya membawa pulang satu pingat perak dan tiga gangsa pada hari akhir acara pelayaran pada Sukan SEA yang sedang berlangsung, di sini.

Mohd Romzi Muhamad yang membawa pulang pingat emas dalam acara laser standard di Korat, hari ini hanya berpuas hati dengan pingat perak pada acara Laser Class Radial lelaki.

Atlet Malaysia itu menerima 22 mata demerit.

Keerati Bualong dari Thailand memenangi emas dengan 13 mata manakala Choo Jian Jie dari Singapura memperoleh gangsa dengan 26 mata.

Nur Amirah Hamid yang bertanding dalam Laser Class Radial wanita juga gagal untuk mempertahankan pingat emas yang dimenangi Nurul Elia Anuar di edisi Korat.

Nur Amirah mencatat 23 mata demerit untuk mendapat pingat gangsa berbanding pemenang pingat emas Chan Jing Hun dari Singapura yang mengumpul 13 mata. Kamolwan Chanyim dari Thailand memperoleh pingat perak dengan 18 mata.

Ahmad Syukri Abd Aziz pula hanya boleh berpuas hati dengan pingat gangsa dalam acara Optimist Class apabila memungut 32 mata demerit manakala Sarawut Phetsiri dari Thailand yang mengumpul 25 mata membawa pulang pingat perak.

Pingat emas dimenangi Yuki Yokoya dari Singapura dengan 12 mata.

Dalam acara International 470 Class, Ku Anas Ku Zamil/Mohamad Hafizuddin Mazelan memperoleh gangsa dengan 24 mata, berbanding Ridgely Balldares/Chaves Rommel yang mendapat perak dengan 17 mata. Russel Kan Tsung/Koh Seng Kiat dari Singapura mengumpul 15 mata utuk memenangi emas.

Pengurus pasukan Malaysia Lawrence Yeow berkata adalah malang bagi pasukan negara apabila tidak dapat mempertahankan dua pingat emas yang dimenangi pada Sukan SEA di Korat.

"Pelayar Singapura meningat dengan cepat dalam acara ini dan kebanyakan pelayar Malaysia pula pertama kali bertanding dalam Sukan SEA," katanya.

Dalam edisi Korat, pasukan pelayaran memperoleh dua pingat emas, dua perak dan empat gangsa. Acara itu tidak dipertandingkan pada Sukan SEA di Laos, dua tahun lepas. BERNAMA

Artikel Sebelum

Misi Hidup Mati Harimau Muda Sebelum Ke Final

Artikel Berikut

Wushu Lelaki Hadiah Emas Pertama

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain