Mungkin Hantar Atlet Pelapis Ke Sukan SEA:MSN - Sukan | mStar

Mungkin Hantar Atlet Pelapis Ke Sukan SEA:MSN

KUALA LUMPUR: Majlis Sukan Negara (MSN) bercadang untuk menghantar atlet pelapis dan pembangunan untuk menyertai Sukan SEA Ke-26 di Indonesia dari 11 hingga 25 November ini.

Ketua Pengarah MSN, Datuk Zolkples Embong berkata keputusan tersebut mungkin dibuat selepas pihak penganjur menolak rayuan Malaysia dan negara lain seperti Singapura dan Laos untuk menyenaraikan beberapa acara utama termasuk biliard dan snuker serta bola sepak wanita.

Beliau berkata tindakan pengguguran beberapa acara yang menjadi kekuatan Malaysia menyebabkan negara kehilangan sandaran banyak pingat emas.

"Buat apa kita menghabiskan masa dan peruntukan kewangan yang besar untuk menghantar atlet elit sedangkan ianya tidak mendatangkan faedah yang besar kepada mereka.

"Oleh yang demikian lebih baik jika kita hantar atlet pelapis dan pembangunan ke sana bagi tujuan pendedahan," katanya kepada pemberita pada majlis sambutan ke-40 penubuhan MSN di Bukit Jalil, Selasa.

Beliau berkata pihak penganjur tidak sepatutnya mementingkan diri dengan menyenaraikan acara yang boleh mereka kuasai dan menggugurkan acara wajib temasya tersebut.

"Penyertan Sukan SEA hanya melibatkan jumlah negara yang kecil berbanding dengan kejohanan lain. Perkara seperti ini tidak sepatutnya berlaku kerana ianya akan menjejaskan program pembangunan atlet di rantau ini," katanya.

Jumaat lepas, mesyuarat Persekutuan Sukan SEA (SGF) di Bali memutuskan untuk menolak rayuan Malaysia agar penganjur menyenaraikan kembali 60 acara yang sebelum ini digugurkan.

Zolkples berkata sebagai contoh, Indonesia hanya menawarkan satu acara bagi berbasikal trek dan sebaliknya memperbanyakkan acara lebuh raya yang menjadi kekuatan pelumba negara tersebut.

Beliau bagaimanapun berkata Malaysia akan tetap menghantar atlet elit bagi sukan tertentu yang tidak mempunyai pertandingan kompetitif tahun ini.

Katanya sebilangan besar daripada atlet elit negara akan memberi tumpuan kepada kejohanan yang melibatkan kelayakan ke Sukan Olimpik London 2012.- BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain