Rampas Piala Suzuki AFF: Terpulang Kepada Pemain, Kata Rajagobal - Sukan | mStar

Rampas Piala Suzuki AFF: Terpulang Kepada Pemain, Kata Rajagobal

SEPANG: Kejayaan melangkah kaki perlawanan akhir Piala Suzuki AFF apabila menumpaskan Vietnam secara agregat 2-0, Sabtu memberi 1,001 makna kepada peminat-peminat sukan bola sepak tempatan yang sebelum ini sememangnya begitu mengharapkan kejayaan di peringkat antarabangsa.

Kali terakhir Malaysia mara ke final ialah pada tahun 1996, namun tumpas 0-1 kepada Thailand. Semenjak itu skuad negara gagal melepasi saingan suku akhir, malah ada satu masa turut terkandas di peringkat kumpulan lagi.

Ketua jurulatih negara, K.Rajagobal berkata, kejayaan ini adalah senario baru dalam bola sepak negara.

Katanya, beberapa tahun menunggu unuk samapi ke tahap ini dan inilah masa terbaik barisan pemain-pemain negara untuk mmembuktikan Malaysia juga mampu bersaing pada peringkat akhir.

“Berdasarkan aksi mereka sepanjang kejohanan ini berlangsung, mereka sememang layak menang pada perlawanan separuh akhir menentang Vietnam itu.

"Walaupun pada awal perlawanan, kita kalah 1-5 kepada Indonesia dan pelbagai kritikan diberikan kepada mereka, namun itu adalah bola sepak.

“Kami menerima kritikan itu sebagai semangat untuk terus bangkit, dan kini mereka telah membuktikannya. Namun kita kena sedar, kejayaan ini hanyalah sementara kerana perjuangan belum berakhir lagi.

"Mereka akan diberi rehat selama dua hari dan akan kembali menjalani latihan Selasa ini,” katanya kepada media sebaik sahaja tiba dari Hanoi di Terminal Penerbangan Tambah Murah (LCCT), Ahad.

Rajagobal berkata, faktor kejayaan Malaysia kali ini ialah disiplin pemain, mendengar arahan dan tidak lalai.

“Saya memuji barisan pemain negara terutama sekali kepada dua pemain muda yang baru berusia 19 tahun, Mohamad Muslim Ahmad dan Mohamad Fadhli Mohd Shas. Mereka tidak kekok dalam mempamerkan aksi walaupun ini pertama kali bermain di peringkat ini.

“Saya mengenali mereka lebih kurang dua tahun ketika mereka bersama skuad Harimau Muda lagi dan saya memang menjangkakan aksi mereka ini sekali gus membantu pasukan untuk mara ke final. Apa pun saya sememangnya tabik kepada semua pemain ini.

“Hanya tempoh seminggu menjelang final pusingan pertama di Stadium Nasional Bukit Jalil pada 26 Disember ini, saya menyerahkan segalanya terpulang kepada mereka kerana ini peluang keemasan untuk bergelar juara. Saya yakin keinginan meluap-luap dan saya harapkan yang terbaik pada final nanti,” katanya.

Selain itu, Rajagobal juga turut mengucapkan terima kasih kepada semua jurulatih-jurulatih tempatan yang telah membantu melatih pemain-pemain sehingga berjaya mempamerkan aksi terbaik ini.

“Sokongan jurulatih-jurulatih tempatan serta penyokong-penyokong setia bola sepak tanah air adalah antara faktor mengapa kami berjaya hari ini. Selepas ini mereka ini perlu mengekalkan fokus dan konsisten ketika menentang Indonesia nanti,” katanya.

Piala Suzuki AFF , K. Rajagobal

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Sukan Para Asia Ditutup Dengan Meriah

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Sultan Ahmad Shah mangkat