Fahmi Tekad Kutip Mata Di Halaman Sendiri

Pasukan Air Asia-SIC, Zulfahmi Khairuddin (kanan), Sturla Fagerhaug (tengah) dan pelumba Moto2 Mohd Zamri Baba (kiri) bakal memberikan aksi terbaik Ahad ini. Foto: The Star/ RAJA FAISAL HISHAN
Pasukan Air Asia-SIC, Zulfahmi Khairuddin (kanan), Sturla Fagerhaug (tengah) dan pelumba  Moto2 Mohd Zamri Baba (kiri)  bakal memberikan aksi terbaik Ahad ini. Foto: The Star/ RAJA FAISAL HISHAN
Pasukan Air Asia-SIC, Zulfahmi Khairuddin (kanan), Sturla Fagerhaug (tengah) dan pelumba Moto2 Mohd Zamri Baba (kiri) bakal memberikan aksi terbaik Ahad ini. Foto: The Star/ RAJA FAISAL HISHAN

SEPANG: Pelumba 125cc MotoGP, Mohd Zulfahmi Khairuddin tekad untuk meneruskan aksi cemerlangnya di Litar Antarabangsa Sepang (SIC) sekaligus mengutip mata pada perlumbaan Shell Advance Grand Prix Motosikal Malaysia, Ahad ini.

Fahmi yang berjaya mengutip tiga mata pada perlumbaan sebelum ini yakin beraksi di halaman sendiri bakal memberi kelainan kepadanya.

“Saya gembira keraan dapat beraksi di halaman sendiri bersama penyokong-penyokong sendiri. Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua yang sebelum ini banyak membantu saya hingga berjaya di tahap ini.

“Lebih-lebih lagi kepada Shahrul Yuzy yang merupakan orang yang paling penting membawa saya hingga ke tahap ini.

"Beliau adalah idola saya dan saya berjanji akan melakukan yang lebih baik daripadanya dalam perlumbaan MotoGP ini,” katanya selepas beraksi go-kart bersama media, Selasa.

Pelumba Air Asia-SIC ini berkata, misinya kali ini adalah untuk mengutip satu mata yang mana dia perlu menamatkan perlumbaan dalam kelompok ke-15.

“Sebelum ini saya sudah berjaya mengutip tiga mata dan berharap perlumbaan di litar sendiri ini saya sekali lagi mampu mengutip satu mata sebelum satu mata lagi pada aksi akhir di Valencia bulan depan.

“Sekiranya berjaya pada kedua-kedua perlumbaan ini, pastinya ia adalah pencapaian terbaik saya sepanjang musim. Walaupun ia sukar, namun itulah sasaran saya dan ia sangat realistik berdasarkan prestasi sebelum ini,” katanya.

Fahmi berkata, untuk mengutip dua mata sekaligus dia perlu menamatkan perlumbaan di tempat ke-14 pada perlumbaan edisi ke-20 ini.

“Saya akan cuba yang terbaik. Lagipun litar ini agak 'dekat' dengan saya. Paling penting, saya turut gembira kerana seorang lagi pelumba negara (Mohd Zamri Baba) akan turut beraksi pada perlumbaan kali ini,” katanya.

Sementara Zamri yang layak secara wildcard berlumba dalam kategori baru Moto2 berkata, dia sudah bersedia menghadapi perlumbaan penting Ahad ini.

“Sepanjang minggu ini saya telah melakukan persediaan mental dan fizikal dan saya yakin menjelang hujung minggu ini saya sudah berada dalam keadaan bersedia.

“Saya tidak mahu mensia-siakan peluang keemasan ini dan saya tidak mahu perasaan gentar mengugat tumpuan saya pada hari perlumbaan ini,” katanya.

“Saya sering mengingatkan diri saya bahawa saya tidak rugi apa-apa jika bersaing dengan nama-nama besar lain. Tambahan lagi, saya tidak mempunyai sebarang tekanan kerana menamatkan cabaran dikedudukan podium bukanlah dalam senarai utama saya,” katanya.

Pun begitu, dia sedar peminat-peminat tanah air mempunyai reaksi berbeza dan sudah tentu mereka menyandar harapan besar ke atas saya. Namun secara jujur, saya sebenarnya belum mempunyai sebarang sasaran bersaing dengan 40 pelumba terbaik di dunia.

“Selaku pelumba wildcard, ia bukan suatu perlumbaan yang mudah sekalipun untuk menamatkan cabaran di kelompok 20 pelumba terbaik dan bukan senang untuk mengutip mata.

“Jika anda mahu memungut satu mata sekali pun, anda perlu menamatkan perlumbaan di tangga ke-15. Oleh itu, saya tidak mahu terlalu fokus mengenai kedudukan saya pada hari perlumbaan kelak.

“Menjelang hari Jumaat, saya mahu menyesuaikan diri dengan jentera dan pada hari Sabtu, saya akan memberi persembahan terbaik untuk merakam masa terpantas pada sesi kelayakan.

"Bagi perlumbaan sebenar pada hari Ahad kelak, saya berharap segala-galanya akan berjalan dengan lancar.

“Saya harap, penampilan saya kali ini akan merintis laluan kepada pelumba lain hingga ke tahap MotoGP. Pada masa sama, saya harap memiliki tuah seperti Muhd Zulfahmi Khairudin yang berpeluang beraksi dalam saingan penuh,” katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Fahmi Tekad Kutip Mata Di Halaman Sendiri

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain