SSBP Anggap penting Hantar Pelajar Ke Luar Negara - Sukan | mStar

SSBP Anggap penting Hantar Pelajar Ke Luar Negara

KOTA TINGGI: Walaupun menghadapi kekurangan sumber kewangan berikutan keadaan ekonomi semasa, Sekolah Sukan Bandar Penawar (SSBP) berazam akan meneruskan usaha menghantar pelajarnya menyertai pelbagai kejohanan di luar negara bagi menimba pengalaman dan menyediakan mereka sebagai atlit negara.

"Peluang menyertai kejohanan di luar negara adalah amat penting terutamanya di dalam membina pengalaman dan pendedahan di kalangan atlit muda SSBP.

"Kita tidak akan duduk diam walaupun berhadapan dengan kekangan bajet. Penyertaaan di dalam kejohanan dan pertandingan di luar negara penting kerana ia amat membantu meningkatkan pendedahan serta pengalaman atlit muda kita," kata Pengetuanya, Wan Ibrahim Wan Chik kepada Bernama.

Katanya, pihaknya telah merangka beberapa pendekatan kreatif bagi memperolehi sumber kewangan untuk menampung perbelanjaan pelajar ke luar negara.

"Pendekatan kreatif itu termasuklah bekerjasama dengan Majlis-majlis Sukan Negeri serta persatuan sukan kebangsaan untuk menampung sebahagian daripada kos SSBP dalam menghantar pelajar kita ke luar negara," kata Wan Ibrahim.

Beliau yang juga merupakan jurulatih ragbi kebangsaan berkata, atlit SSBP di dalam beberapa kategori sukan dijadual akan menyertai latihan insentif dan beberapa kejohanan antarabangsa di luar negara tahun ini.

"Misalnya atlit lumba basikal lebuh raya, akan menyertai kejohanan di Bandung, Indonesia akhir bulan ini, manakala skuad ragbi dijadual bertanding di kejohanan antarabangsa di Bangkok, Thailand bulan depan," katanya. SSBP terkenal sebagai "lombong" yang banyak menghasilkan pemain ragbi remaja kebangsaan serta atlit kebangsaan, serta atlit bagi sukan yang lain.

Bagi Kejohanan Ragbi Bawah 19 Tahun Asia tahun lepas, 99 peratus pemain yang mewakili negara terdiri daripada pelajar SSBP.

Menurut Wan Ibrahim, skuad sukan pedang SSBP yang kini dilatih oleh jurulatih berpengalaman daripada Indonesia turut dijadualkan menjalani latihan di republik berkenaan tahun ini.

Selain itu katanya, skuad hoki remaja kebangsaan yang dianggotai sehingga sembilan orang pemain daripada SSBP turut dijadual menyertai beberapa kejohanan antarabangsa di luar negara.

Beliau juga berkata, antara 60 hingga 70 orang atlit muda daripada SSBP juga dijangka mewakili Johor pada Sukan Malaysia (Sukma) di Melaka tahun ini.

"Bentuk latihan yang sistematik serta penyertaan berterusan di dalam kejohanan dalam serta luar negara telah membolehkan SSBP melahirkan ramai atlit kebangsaan," katanya.

Antara atlit kebangsaan terkenal yang berjaya dilahirkan oleh SSBP sehingga kini termasuklah Daniel Bego (renang), Faizal Shaari (hoki) dan Nur Fatehah Mustapha (lumba basikal wanita). - BERNAMA

Artikel Berikut

Chelsea Lawan Arsenal, Ahad Ini

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain