suria

Ceramah dan kuliah Ustaz Don di Selangor ditangguhkan, Jais keluar kenyataan esok

Nama Ustaz Don sekali lagi mendapat perhatian ramai.

KONTROVERSI melibatkan Ustaz Don Daniyal nampaknya masih belum berakhir apabila tular notis Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) yang mengarahkan semua program ceramah dan kuliah membabitkan pendakwah bebas itu di seluruh Selangor ditangguhkan.

Don atau Don Daniyal Don Biyajid, 40, tidak dibenarkan memberikan ceramah dan kuliah agama di semua agensi dan institusi masjid, surau serta musolla di Selangor.

"Sebarang program ceramah dan kuliah yang melibatkan Ustaz Don di semua agensi dan institusi masjid, surau serta musolla di Selangor hendaklah ditangguhkan," antara kandungan notis berkenaan.

Don menerima notis penangguhan ceramah dan kuliah agama dari JAIS.

Surat Jais yang sedang tular di media sosial.

Dalam pada itu, notis yang dikeluarkan itu juga memberitahu pendakwah berkenaan tidak boleh meneruskan program atau kuliah sama ada sudah mendapat persetujuan atau masih dalam perancangan.

"Penangguhan tersebut adalah melibatkan semua program yang telah pun mendapat persetujuan awal untuk dilaksanakan dan termasuk sebarang program yang sedang di peringkat perancangan," ujarnya.

Usaha mStar untuk mendapatkan kenyataan Don tidak berhasil apabila mesej dan panggilan yang dibuat tidak dijawab.

ARTIKEL BERKAITAN: Sehari selepas bersiaran semula, Ustaz Don direhatkan terus daripada program 'Salam Baitullah'

ARTIKEL BERKAITAN: Ustaz Don kena lagi, salah jawab di radio pula... Mohon maaf isu puasa hari Tasyrik

Sementara itu, pengarah Jais, Datuk Mohd. Shahzihan Ahmad secara ringkas memberitahu media akan mengeluarkan kenyataan berkaitan isu tersebut pada Isnin.

Nama Don mula hangat diperkatakan selepas dia berkongsi kisah percintaan pertama Nabi Muhammad SAW yang didakwa berdasarkan hadis palsu.

Susulan kekecohan itu, Ketua Pengarah Jabatan Penyiaran Malaysia, Datuk Suhaimi Sulaiman merehatkan Don daripada menggendalikan program Salam Baitullah.

Ustaz Don mencetus beberapa kontroversi sebelum ini.

Ustaz Don mencetus beberapa kontroversi sebelum ini.

Pun begitu, selepas satu minggu Don dibenarkan untuk bersiaran semula dalam program tersebut namun pada 14 Jun pendakwah itu direhatkan terus selepas sehari kembali bersiaran.

Ia susulan kenyataan Don mengenai manfaat memandang wajah guru lebih baik berbanding bersedekah 1,000 ekor kuda di jalan Allah.

Kenyataan tersebut dikatakan tidak merujuk kitab-kitab sahih ahli agama selain menimbulkan percanggahan pendapat.

Jadilah sebahagian daripada geng mStar! Follow kami di Telegram, Twitter, TikTok, Facebook, Instagram dan YouTube

TONTON VIDEO PILIHAN!

Artikel Lain