suria

Fendy Caliph Buskers minta rumah PPR, tak mampu bayar sewa mahal - “Dah macam nyawa-nyawa ikan… terdesak sangat”

Fendy Caliph Buskers akui terjejas punca pendapatan, setahun bertahan untuk menyara kehidupan menggunakan wang simpanan peribadi.

PULANG ke kampung halaman di Perak adalah jalan terakhir bagi pemain dram Caliph Buskers, Fendy Adlun jika masalah kewangan yang dihadapinya tidak dapat diatasi dalam tempoh sebulan.

Ujar Fendy, 30, dia sudah menggunakan hampir kesemua wang simpanannya untuk menyara kehidupan bersama seorang anak.

"Hampir tiga bulan saya dah macam nyawa-nyawa ikan. Sudah hujung-hujung sebab terdesak sangat.

ARTIKEL BERKAITAN: Fendy dan Nadira (Caliph Buskers) bercerai dua tahun lalu - “Sudah tiba masanya kami cari kebahagiaan masing-masing”

"Duit simpanan dah habis... setahun lebih saya survive gunakan duit simpanan.

"Sampai satu tahap saya rasa dah tak boleh... kena buat sesuatu. Itu yang saya buat video untuk dapatkan bantuan, " ujarnya kepada mStar.

fendyyl
Perkongsian Fendy di Facebook miliknya.

Fendy ditemui ketika lawatan Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal di kediamannya di Sentul, Kuala Lumpur.

Selain Wan Ahmad Fayhsal, rintihan Fendy turut menarik perhatian Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Mohd Harun.

Pada Jumaat Fendy memuat naik video di Facebook bertujuan meminta bantuan rumah mampu milik di sekitar Kuala Lumpur daripada pihak berwajib.

Saya fikir kalau tak dapat nak survive dekat sini mungkin saya akan balik kampung di Ipoh dan tunggu sampai keadaan baik semula

FENDY ADLUN

PEMAIN DRAM CALIPH BUSKERS

Kata Fendy yang tinggal berasama anaknya Nur Azalea Zafirah, 6, masalah kewangan membuatkan dia sukar untuk membayar sewa rumah dan utiliti.

"Saya fikir kalau tak dapat nak survive dekat sini mungkin saya akan balik kampung di Ipoh dan tunggu sampai keadaan baik semula.

"Kalau tak ada bantuan, bulan depan adalah bulan terakhir saya duduk di rumah ni sebab tak boleh bayar. Saya pindah sini bulan April dan tinggal berdua dengan anak.

"Alhamdulillah bab makanan memang tak putus tapi masalah nak bayar sewa rumah dan utiliti.

[Sertai fan club Telegram mStar Rojer. Kita boleh borak-borak DI SINI]

Dalam pada itu Fendy meluahkan rasa syukur kerana ada pihak yang sudi untuk menghulurkan bantuan kepadanya.

Ujarnya lagi, dia akan terus membuat persembahan busking menerusi online untuk mendapatkan sumbangan menerusi Facebook page miliknya.

RIENA
Datuk Seri Rina Mohd Harun turun padang hulurkan bantuan kepada Fendy.

"Saya tak mampu nak kata apa, saya minta bantuan semalam hari ini sampai. Saya sangat-sangt berterima kasih kepada semua pihak yang sudi membantu.

"Saya akan terus buat busking secara online untuk mendapatkan sumbangan, " katanya.

Fendy berkahwin dengan seorang lagi anggota Caliph Buskers iaitu Nadira Rubina pada 3 Mei 2014 dan dikurniakan seorang cahaya mata.

Pasangan ini bercerai pada tahun 2018.

Selain Fendy dan Nadira, Caliph Buskers dianggotai oleh Azmi Saat, Zaki Ismail dan Nirwan Zainalabidin.

Nak tengok ke posting kelakar dan macam-macam komen? Follow kami di Instagram!

Artikel Berkaitan

Artikel Lain