suria

Elfira Loy tegur sikap golongan bangga tayang aktiviti beraya di laman sosial - “Nak buat benda salah jangan show off la itu saja cerita dia!”

Elfira kurang senang melihat sikap segelintir rakyat yang masih melakukan aktiviti beraya.

MASIH ada lagi sebilangan masyarakat yang melakukan aktiviti ziarah raya sehingga kini biarpun kerajaan hanya memberi kelonggaran tersebut dilakukan pada 1 syawal yang lalu.

Tidak senang melihat sikap segelintir masyarakat yang masih berdegil, pelakon Elfira Loy, 26, turut tampil menyuarakan pendapatnya mengenai perkara tersebut.

ARTIKEL BERKAITAN: “Yakin tak akan dapat jangkitan ke? Jangan syok sangat pergi rumah orang!” - Yatt Hamzah tegur masyarakat degil sibuk beraya

Elfira atau nama sebenarnya Nurul Elfira Loy Ahmad Sabri mempertikaikan tindakan individu yang sengaja memaparkan aktiviti tersebut di laman sosial sehingga menjadi ikutan orang lain.Elfira menyuarkan pendapatnya dengan memuat naik status di Instastory.

"Minta maaf kalau post ini mengores hati sesiapa. Saya rasa, menjemput orang, berjumpa dengan rakan dan keluar bersiar itu merupakan pilihan anda sendiri.

"Tapi apa yang kurang menarik apabila awak paparkan perkara itu di Instagram. Sesetengah orang akan fikir ia perkara yang betul dan boleh dilakukan.

"Segelintir orang mahu melakukan perkara yang sama. Walaupun anda bersihkan diri dengan semburan pembersih alkohol... ia tidak akan berkesan," kata Elfira.

Pelakon yang pernah popular menerusi drama Demi Dia itu memuat naik status menyuarakan pandangannya itu menerusi laman Instastory miliknya.

Tapi apa yang kurang menarik apabila awak paparkan perkara itu di Instagram.

ELFIRA LOY

PELAKON

Sebelum ini, kerajaan membenarkan melakukan aktiviti ziarah hanya pada hari raya pertama sahaja dengan mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob turut menegaskan sambutan pada hari raya kedua mahupun seterusnya tidak dibenarkan dan menyalahi SOP dikeluarkan kerajaan.

Dalam pada itu, Elfira memberi nasihat kepada golongan yang ingkar arahan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) agar tidak berkongsi aktiviti ziarah yang dilakukan di laman sosial.

"Nak buat benda salah jangan show off la itu saja cerita dia. Simpan saja kenangan itu," ujarnya.

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Artikel Lain