Aliff Syukri derma puluhan ribu ringgit untuk atasi Covid-19 - “Bila bantu kata riyak, tak tolong kata jahat pula”

Aliff akui ada banyak memberi sumbangan namun enggan menghebahkan kepada umum.

USAHAWAN kosmetik Datuk Seri Aliff Syukri meluahkan rasa terkilan apabila segala kebaikan yang dilakukan sentiasa dipandang negatif oleh segelintir masyakarat.

Malah, baru-baru ini ada dakwaan yang mengatakan dia tidak memberi bantuan kepada orang yang dalam kesusahan dan berhadapan dengan penyakit wabak Covid-19.

ARTIKEL BERKAITAN: Aliff Syukri dan Ali Puteh berdamai - “Saya berharap sangat kami boleh jadi kawan”

Pengasas produk D'Herbs Terlajak Laris menjelaskan dia sudah menderma berpuluh ribu ringgit namun enggan menghebahkan perkara itu kepada orang ramai.

Aliff berkongsi kenyataan daripada Public Health Malaysia yang memohon bantuannya.

"Saya sebenarnya terlalu penat dengan sikap masyarakat dan juga netizen. Buat baik salah dan buat jahat pun salah. Saya bersedekah salah dan saya bagi zakat pun salah.

"Baru-baru ini tular dengan mengatakan saya tidak membantu orang didalam kesusahan dan dalam keadaan masalah koronavirus.

"Adakah anda tahu sebenarnya saya telah membantu lebih daripada puluhan ribu ringgit untuk mereka yang susah dengan penyakit koronavirus ini dan orang mengatakan saya tidak membantu," tulisnya di Instagram pada Isnin.

Sebenarnya saya dah banyak bantu tapi saya senyap sebab tak nak orang cakap riyak, mak saya pun dah pesan.

DATUK SERI ALIFF SYUKRI

USAHAWAN KOSMETIK

Aliff turut memuat naik kenyataan daripada Public Health Malaysia yang memohon bantuan daripadanya untuk mendapatkan 200 ventilator tambahan khusus untuk Covid-19.

Menerusi kenyataan itu, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah menyediakan 300 ventilator ICU khusus untuk Covid-19 namun masih belum mencukupi.

Dalam pada itu, Aliff berasa bimbang dikatakan riyak sekiranya bantuan itu dihebahkan kepada umum.

Biarpun begitu, dia tetap mahu memberi bantuan dengan menyediakan RM30,000 untuk mana-mana pihak atau individu yang memerlukannya dengan meninggalkan komen di Instagramnya.

Aliff bersama ibunya yang juga pengasas produk kosmetik, Rozita Ibrahim.

"Jika saya bantu korang kata saya riyak, jika tidak bantu korang kata jahat. Kalau tunjuk buat live, korang kata menunjuk. Sebenarnya korang nak apa?

"Sebenarnya saya dah banyak bantu tapi saya senyap sebab tak nak orang cakap riyak, mak saya pun dah pesan. Okey dah, kalau begitu berapa ramai korang nak saya bantu dan tambahkan lagi RM30,000.

"Kepada siapa-siapa yang nak saya bantu, sila komen di bawah. Dan saya akan buat video dan upload di Youtube saya TV Terlajaklaris.

"Saya akan buat video, jangan korang kata saya nak menunjuk pula kali ni. Kepada Public Health Malaysia tolong WhatsApp pengurus saya untuk bantu. Jangan cakap abang tak bantu lagi tau," ujarnya.

Artikel Berkaitan

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Artikel Lain