Tiada ganjaran wang anak berpuasa - Aaron Aziz - Hiburan | mStar

Tiada ganjaran wang anak berpuasa - Aaron Aziz

Aaron Aziz tidak mengamalkan memberi ganjaran seperti wang atau hadiah dalam menggalakkan anak-anaknya berpuasa. Foto LOW LAY PHON & Instagram @aarondwiaziz

PELAKON Datuk Aaron Aziz tidak pernah mengamalkan langkah memberi ganjaran seperti wang atau hadiah dalam menggalakkan anak-anaknya berpuasa penuh dalam bulan Ramadan.

Sebaliknya kata Aaron, dia sentiasa mengingatkan mereka mengenai tujuan sebenar berpuasa dan keberkatan yang diperoleh sekiranya ia dilakukan kerana Allah tanpa mengharapkan sebarang balasan.

"Saya sering beritahu mereka kalau tak boleh buat untuk Allah, macam mana Allah hendak dengar apa permintaan kita?

"Saya tidak amalkan ganjaran tetapi sentiasa ingatkan berpuasa di bulan Ramadan adalah diri mereka dengan Tuhan," katanya.

Aaron mengakui tegas dengan anak-anaknya.

Aaron ditemui pada majlis pelancaran wajah kempen Jakel Barulah Raya yang diadakan pada Sabtu lalu.

Selain Aaron beberapa lagi selebriti tampil sebagai wajah kempen itu seperti Ayda Jebat, Hairul Azreen, Hanis Zalikha, Scha Al-Yahya, Awal Ashaari dan Nabil Ahmad.

Bagaimanapun kata Aaron, itu bukan bererti dia menentang sekiranya ada ibu-bapa memberi ganjaran dalam menggalakkan anak-anak mereka berpuasa.

"Tiada apa yang betul dan salah dalam memberi motivasi kepada anak-anak dan setiap orang ada cara masing-masing," ujarnya.


Aaron sering mengingatkan anak-anaknya mengenai tujuan berpuasa dan keberkatana di sebaliknya.

Dalam pada itu, Aaron mengakui dia seorang bapa yang tegas terhadap tiga anaknya setiap kali tiba bulan Ramadan kerana tidak mahu mereka ambil acuh tak acuh mengenainya.

Kata Aaron, dia mendidik mereka agar berpuasa seawal usia tujuh tahun kerana ingin mereka membiasakan diri dengan rukun Islam yang ketiga itu.

"Dua anak saya mula berpuasa ketika mereka berusia lapan tahun manakala yang bongsu tujuh tahun.

"Sebagai bapa saya memang tegas tentang berpuasa dan tidak mahu mereka ambil sambil lewa akan perkara itu.

Aaron dan isteri, Diyana Halik. 

"Sementara mereka masih kecil, saya mahu tegas tentang soal itu agar mereka terbiasa dengan tanggungjawab sebagai seorang Islam," katanya.

Hasil perkongsian hidup dengan isteri, Datin Diyana Halik, mereka dikurniakan tiga cahaya mata iaitu Danish Anaqi, 13, Dwi Ariana, 11, dan Dahlia Arissa, 7.

Dalam perkembangan lain, Aaron berkata, sepanjang Ramadan dia akan memperlahankan aktiviti seninya dan memberi tumpuan kepada keluarga dan perniagaan.

Kata Aaron, dia juga baru sahaja selesai menjalani sebuah telefilem bersempena raya berjudul Renyai Takbir Raya.

Aaron Aziz , Jakel Barulah Raya

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain