suria

“Ia Antara Saya Dengan Tuhan” - Rhys William

Rhys menyifatkan pengalaman berpuasa selama sebulan sebagai indah. Foto Instagram @si_rhys

PERCUBAAN bintang YouTube Rhys William berpuasa selama sebulan pada Ramadan lalu mendapat perhatian apabila dia turut merakamkan pengalamannya itu dalam bentuk video blog.

Perkongsian rutin harian sepanjang Ramadan juga membuatkan segelintir pengikutnya menyangkakan dia sudah memeluk agama Islam.

Malah kata Rhys yang berasal dari United Kingdom itu, dia juga banyak menerima pertanyaan mengenai hal itu di laman sosialnya selain ada mendoakan dia memeluk agama Islam suatu hari nanti.

Ditanya lanjut mengenai perkara itu, Rhys bagaimanapun menganggap ia perkara sensitif dan peribadi untuk dibicara secara terbuka.

"Memang ada orang keliru apabila melihat video-video yang saya paparkan tetapi rasanya saya tidak perlu jelaskan secara terperinci dengan orang luar.

Rhys seronok dapat menyambut Aidilfitri selepas sebulan berpuasa.

"Soal agama ini ia sensitif dan biarlah perkara itu di antara saya dengan Tuhan.

"Tetapi rasanya orang tidak keliru kalau mereka tengok perjalanan saya dalam video yang saya paparkan, mereka akan tahu," katanya.

Bercakap lanjut mengenai pengalaman berpuasa pada Ramadan lalu, Rhys berkata, ia perjalanan yang sangat menyeronokkan malah mendapat pelbagai manfaat.

Katanya lagi, selepas berpuasa selama sebulan, dia menjadi seorang insan yang lebih bersyukur, selain mula memahami tujuan sebenar umat Islam berpuasa.

"Bulan Ramadan yang lalu saya cuma tinggal sehari sahaja dan saya sangat seronok dapat berpuasa kerana ia pengalaman yang indah.

Rhys mahu teruskan berpuasa pada Ramadan tahun hadapan.

"Banyak perkara yang saya belajar terutamanya dalam memahami pengertian puasa itu sendiri dan ia bukan sekadar menahan lapar dan dahaga selain lebih bersyukur.

"Saya lebih menghargai makanan dan segelas air putih juga sangat nikmat ketika berbuka puasa.

"Terbayang bagaimana golongan tidak bernasib baik yang ada di antara mereka langsung tidak ada makanan untuk dijamah," ujarnya yang popular menerusi program Mat Salleh Cari Makan di YouTube.

Kata Rhys yang sudah menetap selama empat tahun di Malaysia, dia mahu meneruskan amalam berpuasa pada tahun hadapan dan berharap dapat berpuasa penuh.

Artikel Sebelum

Artikel Lain