Astro Oasis Dedah Cara Perangi Sihir - Hiburan | mStar

Astro Oasis Dedah Cara Perangi Sihir

Pak Engku memanfaatkan pengalamannya selama 42 tahun dalam bidang perubatan alternatif sebagai pengacara program Perangi Sihir di Astro Oasis bermula Isnin lalu. - Foto oleh ROHAIZAT MD DARUS
Pak Engku memanfaatkan pengalamannya selama 42 tahun dalam bidang perubatan alternatif sebagai pengacara program Perangi Sihir di Astro Oasis bermula Isnin lalu. - Foto oleh ROHAIZAT MD DARUS

KUALA LUMPUR: Pakar perunding ilmu spiritual Datuk Engku Ansaruddin Agus (Pak Engku) menegaskan tidak gentar untuk berhujah mengenai senario ilmu sihir melalui program televisyen kerana merasakan ia wajar didedahkan kepada masyarakat.

Pak Engku, 60, berkata, walaupun ilmu sihir adalah sesuatu yang digeruni dan sensitif di kalangan masyarakat tetapi dia terpanggil untuk memberikan pendedahan berdasarkan pengalamannya sebagai pengamal perubatan alternatif selama 42 tahun.

“Saya akui sihir bukan perkara main-main dan memang mencabar. Jarang ada pihak yang berani untuk berhujah atau memerangi perkara ini secara terbuka apatah lagi menerusi program televisyen.

“Namun, saya tidak ragu-ragu atau gentar untuk menentang sihir kerana ia adalah satu kerugian jika saya tidak berkongsi ilmu dan pengalaman yang dimiliki ini untuk membantu masyarakat,” katanya kepada mStar Online.

Pak Engku berkata demikian selepas mengacarakan rakaman program terbaru berjudul Perangi Sihir (PS) di Pusat Penyiaran Asia Astro, Bukit Jalil di sini, malam Isnin.

Program bual bicara mingguan ini disiarkan selama 30 minit menerusi saluran Astro Oasis (saluran 106) pada setiap Isnin bermula pukul 7.30 malam sebanyak 13 episod.

Pak Engku berkata, umat Islam tidak perlu berasa takut atau tunduk kepada gangguan serta godaan jin dan syaitan, sebaliknya menentang amalan sihir tanpa tolak ansur.

“Sihir boleh dilawan jika kita mempunyai kekuatan rohani dan metafizik serta amalan yang cukup. Sebagai hambanya, kita wajar berusaha dan berserah selebihnya kepada Allah.

“Saya tidak akan berkompromi dengan jin dan syaitan. Unsur-unsur kejahatan ini harus diperangi, ditangkap dan dibunuh,” terang pemilik Pusat Rawatan Komplimentari Yashfien Herbs di Sungai Besi ini.

Dalam pada itu, Pengurus Saluran Astro Oasis Izelan Basar berkata, pihaknya bertanggungjawab untuk menyiarkan kandungan yang berguna termasuklah program berkaitan ilmu sihir yang boleh memberikan panduan dan manfaat kepada masyarakat.

“Kami ingin membantu masyarakat yang berdepan masalah berkaitan sihir untuk memperoleh maklumat dan berkongsi pengalaman mereka berdasarkan topik-topik perbincangan dengan Pak Engku.

“Sejak idea program ini dibentangkan, kami menghadapi pelbagai halangan dan gangguan sehingga ke hari pertama rakamannya. Namun, ia tidak menggoyahkan semangat kami untuk meneruskan penyiaran program ini,” jelasnya.

PS bakal memaparkan perbincangan Pak Engku dengan tetamu jemputan di studio mengenai pelbagai masalah berkaitan sihir daripada perspektif Islam serta kupasannya menerusi dalil (bukti) Al-Quran dan sunnah.

Antara topik perbincangan termasuklah Apa Itu Sihir dan Simptom Terkena Sihir, Kesan dan Akibat Terkena Sihir, Padah Bagi Pengamal Sihir, Contoh-contoh Amalan Sesat, Benteng Diri dan Rawatan Dengan Berzikir.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain

Gempar juruterbang kesan UFO bentuk cerut