Liyana Jasmay Tak Pilih Anak Jutawan - Hiburan | mStar

Liyana Jasmay Tak Pilih Anak Jutawan

TEMPOH lima tahun bermula sekarang dikira masih panjang untuk Liyana Jasmay menentukan siapakah pasangan hidupnya. Ini kerana tuan empunya badan sendiri menetapkan lima tahun lagi untuk memikirkan tentang jodoh.

Siapa pun jodohnya nanti, Liyana sendiri masih kabur lebih-lebih lagi belum bertemu kekasih hati. Baru-baru ini, timbul cerita pelakon berusia 22 tahun ini dikatakan menjalin hubungan cinta dengan penyanyi dan komposer Aizat Amdan.

Peluang bertemu dengan kedua-dua ibu bapa Liyana, Habsah Simpon, 53, dan Jasmay Md Shah, 57, baru-baru ini menerbitkan perasaan ingin tahu sama ada anak gadis mereka pernah disunting orang atau belum? Apa pun persoalan yang berkait tentang jodoh hanya dijawab dengan penuh senyuman dan bersahaja.

Kedua-duanya amat terbuka dan seratus-peratus menyerahkan kepada Liyana tentang urusan tersebut seperti yang dilakukan kepada anak-anak yang lain.

Abang Liyana, Juzaili Jasmay, 33, serta dua kakaknya, Faradilla Jasmay, 30, dan Adriana Jasmay, 28, sudah mendirikan rumah tangga. Kini, tinggal Liyana seorang sahaja yang masih bujang.

“Walaupun dia seorang artis, dia juga manusia biasa sama seperti orang lain. Kami menganggap semua anak-anak kami sama sahaja dan tidak mengongkong mereka untuk membuat keputusan sendiri dalam soal mencari pasangan masing-masing.

“Kami tidak meletakkan apa-apa syarat kepada calon suami Liyana dan lelaki itu tidak semestinya seorang anak jutawan,” kata Jasmay selaku ketua keluarga.

Sementara Habsah berserah kepada Allah yang lebih mengetahui siapakah jodoh anak mereka. Sama seperti suaminya, dia juga tidak kisah tentang latar belakang bakal menantunya itu nanti.

“Jodoh dan pertemuan merupakan rahsia Tuhan. Sama seperti perjalanan hidup kita, mungkin si A pada mulanya dirasakan sesuai sebagai jodoh kita tetapi akhirnya berlaku sebaliknya pula dan si B yang datang,” ujar Habsah.

Menyelit tentang dakwaan hubungan cinta Liyana dan Aizat, Habsah akui hubungan akrab pasangan itu telah disalahtafsirkan kerana ia terjalin berlandaskan satu persahabatan.

“Pada peringkat umur seperti Liyana itu, sudah semestinya dia mempunyai ramai kawan lelaki dan perempuan. Bukan Aizat seorang sahaja yang menjadi kawan baiknya. Tetapi disebabkan Aizat adalah artis, jadi sebab itu ramai yang fokuskan kepada mereka,” katanya.

Biarpun pelakon filem Niyang Rapik ini merupakan seorang artis, Jasmay tidak pernah terfikir untuk meletakkan jumlah wang hantaran yang tinggi seperti sesetengah artis lakukan. Bagi dia dan isteri, mereka akan meminta jumlah yang sama seperti perkahwinan dua kakak Liyana. “Memandangkan usia Liyana masih muda, jadi kami rasakan dia layak mendirikan rumah tangga pada usia 25 tahun ke atas. Tetapi kami tidak menghalang jika jodohnya sampai terlebih awal,” beritahu Pengarah Urusan Besta Corporation Sdn Bhd ini.

Rasanya kahwin muda tidak menjadi masalah besar dalam keluarga ini memandangkan ibu Liyana sendiri berkahwin seawal usia 19 tahun.

Tetapi setelah memerhatikan perangai dan sikap duta Maybeline ini yang agak manja dan ditatang bagaikan seorang puteri raja, bagi pandangan ibunya biarlah anaknya terlebih dahulu menamatkan pengajian Diploma Seni Persembahan & Media di Kolej Sunway pada November tahun depan.

* Mingguan mStar diterbitkan setiap Ahad bersama Sunday Star sekitar Lembah Kelang.

Artikel Sebelum

Khabar Angin Kematian Miyabi Di Twitter

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

'Pendaki Bikini' ditemui mati kesejukan

Jutawan ditembak mati di luar rumah mewah