Felda House Wembley Bawa FIC Teroka Pasaran Penginapan Pelajar Di London - Niaga | mStar

Felda House Wembley Bawa FIC Teroka Pasaran Penginapan Pelajar Di London

LONDON: Felda Investment Corporation (FIC), cabang pelaburan Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda), terus melangkah ke hadapan dengan mempelbagaikan aset pelaburannya melalui penyertaan buat julung kalinya dalam pasaran penginapan pelajar di sini iaitu Felda House Wembley.

Terletak di tengah-tengah Wembley, pembinaan Felda House Wembley siap pada Julai tahun ini, dengan kos sebanyak 58,500,000 (RM373,452 525).

Pengerusi Kumpulan Felda, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad berkata, pelaburan FIC dalam pasaran penginapan pelajar tepat pada masanya berikutan segmen ini semakin pesat membangun dalam beberapa tahun ini sebagai pelaburan global utama yang penting.

Pelaburan sedemikian selaras dengan matlamat Felda untuk menjadi syarikat pelaburan Malaysia yang penting dengan pelbagai kumpulan perniagaan terpilih di peringkat global, katanya ketika merasmikan Felda House Wembley di sini pada Selasa.

Isa berkata penerokaan dalam segmen penginapan pelajar adalah bukti komitmen Felda untuk mencapai matlamat ini selain menjana pendapatan tambahan dan kukuh untuk Felda melalui inisiatif pelaburan yang berdaya maju.

Beliau berkata melabur dalam segmen tersebut dilihat sebagai lanjutan kepada kehadiran kukuh Felda dalam industri hospitaliti yang menambah momentum semasanya di dalam dan luar negara.

"Ia juga sebahagian daripada langkah strategik FIC untuk mempelbagaikan asetnya dan memastikan ia dapat memaksimumkan pulangan pelaburan syarikat untuk manfaat utama peneroka," katanya.

Felda kini memiliki 12 hotel dan resort, termasuk Pangsapuri Perkhidmatan Grand Plaza, Bayswater dan Grand Plaza Kensington, kedua-duanya di London.

Mengulas mengenai peranan Felda, beliau berkata, Felda telah memberikan khidmat kepada Malaysia dan peneroka selama beberapa dekad dalam usaha merapatkan jurang ekonomi antara penduduk bandar dan luar bandar dengan memastikan peneroka dapat menyara diri mereka dan keluarga mereka melalui pelbagai aktiviti ekonomi.

"Felda kini mencapai satu tahap di mana ia perlu menumpukan kepada pengukuhan keupayaan ini dan memastikan mampan dalam tempoh jangka panjang.

Justeru, syarikat (Felda) memberi lebih penekanan kepada mendidik dan melengkapi generasi baharu peneroka Felda dengan pengetahuan dan kemahiran," katanya.

Turut hadir Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke United Kingdom (UK) dan Northern Ireland Datuk Ahmad Rasidi Hazizi, Ketua Pengarah Felda Datuk Hanapi Suhada dan Pengarah Kewangan UK CRM Students Limited Alan Coles.

Hartanah itu, yang dikendalikan C-R-M (CRM) Students Limited, kini beroperasi sepenuhnya, memperoleh hampir 100 peratus penghuni, berikutan lokasinya yang strategik, selain kemudahan dan reka bentuk moden dan bergaya.

CRM adalah antara jenama pengurusan penginapan pelajar bebas yang utama di UK dengan lebih 15 tahun pengalaman. Ia kini mengendalikan hampir 60 skim pelajar dengan kira-kira 15,000 ruang katil di seluruh UK dan mempunyai hubungan  kukuh dengan beberapa institusi terkemuka seperti Imperial College dan Universiti Edinburgh.

Lokasi Felda House amat strategik untuk pelajar, terutamanya bagi mereka yang belajar di kolej dan universiti di Central London, seperti London School of Economics (LSE), University College London (UCL) dan University of Westminster; dengan stesen bawah tanah Wembley Park dan Wembley Stadium yang dekat untuk berjalan kaki.

Ia mempunyai 450 bilik en-suite yang serba lengkap dengan dapur dan ruang tamu serta unit studio, masing-masing dilengkapi dengan dapur.

Dengan purata sewa mingguan 155.27 (RM989), bangunan tersebut turut dilengkapi dengan kemudahan seperti WiFi percuma, bilik dobi dan tempat menyimpan basikal.-- Bernama


FIC , Felda House Wembley , Isa Abdul Samad

Artikel Sebelum

Matrade Lancar Festival Makanan Di Shanghai

Artikel Berikut

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain