suria

3 tahun Najib pura-pura tak tahu dirinya MO1 - Kit Siang

Kit Siang (kiri) dan Najib.

SIBU: Penasihat DAP, Lim Kit Siang berkata, bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak perlu menjelaskan kepada Parlimen minggu depan mengapa selama tiga tahun beliau berpura-pura tidak mengetahui bahawa "MO1" ditujukan secara langsung kepadanya, dan mengapa beliau tidak menjawab tuduhan yang dikenakan terhadap MO1.

Kit Siang, yang berada di sini bagi menghadiri majlis perkahwinan anak seorang rakan, pada Khamis berkata, Najib tidak bersikap jujur selama ini.

"Walaupun dalam wawancara Al Jazeera yang baru-baru ini, Najib menafikan sebarang pengetahuan bahawa wang yang diterimanya daripada dana yang dijanakan oleh 1MDB.

"Beliau juga menafikan mengetahui barang kemas bernilai jutaan dolar yang diberikan kepada isterinya sebenarnya dibeli menggunakan hasil melalui tawaran bon 1MDB," tambahnya.

Sebaliknya, Kit Siang berkata, Najib menegaskan bahawa ia adalah hadiah daripada kerabat diraja di Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan hadiah mahal adalah biasa merupakan kebiasaan antara orang kenamaan.

"Bagaimanapun, dokumen DoJ AS (Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat) pada Khamis lepas (1 Nov), merujuk kepada mesyuarat di New York pada September 2013, di mana yang dihadiri Najib, (Datin Seri) Rosmah Mansor dan Jho Low , di mana seorang tukang emas membentangkan Rosmah dengan loket dan rantai berlian merah 22 karat.

"Barang kemas itu bernilai AS$27.3 juta (RM114 juta).

"Menurut dokumen itu, wang daripada dana yang diperoleh Goldman untuk 1MDB dan kemudiannya dialihkan ke akaun yang dikawal oleh Low.

"Ini adalah akaun yang jelas berbeza daripada yang diberikan oleh Najib dalam wawancaranya bersama Al Jazeera," katanya.

Najib dan Rosmah menghadapi pelbagai tuduhan jenayah di Malaysia dari rasuah, sehingga ke penggubahan wang haram dan penyalahgunaan kuasa dalam skandal 1MDB.

Kit Siang berkata, berdasarkan prosiding DOJ AS, jelas bahawa 38 pertuduhan terhadap Najib hanya membabitkan skandal 1MDB.

"Dokumen pendakwaan DoJ tidak menamakan Najib sebagai individu.

"Bagaimanapun, keterangan itu menyebut 'Malaysian Official No. 1' (MO1) yang berkedudukan tinggi, didakwa mendapat manfaat daripada dana yang dialihkan daripada 1MDB, yang bersesuaian dengan bekas Perdana Menteri, dan tidak lain daripada pegawai kanan Najib, bekas menteri Umno dan Pengarah Komunikasi Strategik BN, Datuk Abdul Rahman Dahlan secara terbuka mengaku bahawa MO1 adalah tidak lain daripada Najib," kata Kit Siang. - The Star

Lim Kit Siang, Najib Tun Razak, 1MDB

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain