Musa Aman umum barisan Kabinet baharu Sabah

KOTA KINABALU: Ketua Menteri Sabah Tan Sri Musa Aman mengumumkan barisan kabinet terbaharu untuk negeri itu selepas mengangkat sumpah jawatan malam tadi.

Musa berkata 10 pemimpin - Datuk Seri Masidi Manjun, Datuk Hajiji Noor, Sabah STAR's Datuk Dr Jeffrey Kitingan, Datuk Bobbey Suan, Datuk Ellron Angin, Datuk Bolkiah Ismail, Datuk Jahid Jahim, Datuk Masiung Banah, Datuk Musbah Jamli dan Datuk Anita Baranting - dilantik sebagai menteri penuh.

Masidi, Hajiji dan Jeffrey akan mengisi jawatan timbalan ketua menteri.

Masidi merangkap Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar, Hajiji merangkap Menteri Pembangunan Infrastruktur manakala Jeffrey pula merangkap Menteri Pertanian dan Industri Makanan.

Bobbey dilantik sebagai Menteri Tugas-Tugas Khas manakala Ellron merangkap Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Jahid pula merangkap Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan.

Musbah Jamil menjawat Menteri Pembangunan Sumber dan Teknologi Maklumat manakala Anita pula merangkap Menteri Pembangunan Masyarakat dan Hal Ehwal Pengguna.

"Saya akan mengumumkan nama timbalan menteri dan enam Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) lantikan kemudian," kata Musa.

Beliau turut mengucapkan terima kasih kepada rakyat kerana memilih pemimpin pilihan mereka dan STAR Sabah yang bersetuju membentuk kerajaan campuran di negeri itu.

Kabinet Sabah, PRU14

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Tewas ditangan muka baharu

Artikel Berkaitan

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain