Tian Chua lapor polis dakwa SPR langgar undang-undang

Foto: AZMAN GHANI / The Star

KUALA LUMPUR: Naib Presiden PKR Chua Tian Chang atau Tian Chua membuat satu laporan polis terhadap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pada Sabtu setelah pencalonannya untuk bertanding kerusi Parlimen Batu pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) ditolak suruhanjaya itu.

Tian Chua mendakwa tindakan itu melanggar keputusan mahkamah dan salah di sisi undang-undang pilihan raya.

Ketika ditemui pemberita selepas membuat laporan polis itu di Ibu Pejabat Polis Daerah Sentul, Tian Chua berkata proses pilihan raya sepatutnya dijalankan dengan telus dan adil.

Pegawai Pengurus Pilihan Raya Anwar Mohd Zain ketika menolak pencalonan Tian Chua, yang merupakan penyandang kerusi Parlimen Batu, berkata tindakan itu dibuat berdasarkan Perkara 48 Perlembagaan Persekutuan 1948.

Tian Chua didapati bersalah oleh  Mahkamah Sesyen Petaling Jaya pada Mac tahun lepas  kerana  mengeluarkan perkataan kesat yang mengaibkan seorang pegawai polis dan dikenakan denda RM3,000.

Pada 2 Mac lepas,  Mahkamah Tinggi  Shah Alam  menolak rayuan pihak pendakwaan untuk menaikkan hukuman denda RM3,000 yang dikenakan terhadap Tian Chua sebaliknya, mengurangkan jumlah denda kepada RM2,000 atau dua bulan penjara jika gagal membayar denda.

Dalam pada itu, Pengerusi SPR Tan Sri Mohd Hashim Abdullah berkata Tian Chua  boleh mengemukakan petisyen ke mahkamah berhubung keputusan SPR menolak pencalonannya itu.- Bernama

Tian Chua, SPR, polis

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain