Awas! 'Pink Angel' Perhati Anda - Semasa | mStar

Awas! 'Pink Angel' Perhati Anda

Mazlan Lazim menyampaikan Sijil Perlantikan kepada isterinya yang juga Penaung 'Pink Angels' Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF) Kuala Lumpur Datin Seri Anizah Musa pada Majlis Makan Malam MCPF Kuala Lumpur bersama Polis Kuala Lumpur dan Media di TPC Kuala Lumpur.Turut sama Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF) Kuala Lumpur Bok Siew Mun (dua, kanan). Foto: Bernama

KUALA LUMPUR: Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF) bekerjasama  dengan Polis Kuala Lumpur mewujudkan pasukan 'Pink Angel' bagi mendekati masyarakat setempat dalam usaha menangani jenayah di kalangan remaja dan kanak-kanak.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Seri Mazlan Lazim berkata pasukan itu yang melibatkan pelajar institusi pengajian tinggi akan membantu pihak polis dalam mewujudkan kesedaran di kalangan masyarakat.

"Mereka akan mendekati masyarakat setempat untuk bertanya khabar dan juga memberi kesedaran terutama kepada ibu bapa supaya menjaga sebaik-baiknya serta mengawasi setiap langkah anak mereka agar tidak didekati penjenayah yang ingin mengambil kesempatan.

“ Kita hendak mendekati masyarakat dengan cara sebegini sesuai dengan cogan kata PDRM, iaitu “Polis dan Masyarakat Berpisah Tiada,” katanya kepada Bernama ketika merasmikan penubuhan pasukan Pink Angel di Bukit Kiara Isnin malam.

Beliau berkata pasukan Pink Angel akan mengadakan bengkel kesedaran serta forum kepada remaja yang berpotensi menjadi sasaran jenayah rogol dan pemerdagangan.

"Seminar dan forum itu adalah khusus untuk memberi fokus kepada kanak-kanak agar  menjauhi diri mereka dan menutup peluang kepada penjenayah untuk melakukan jenayah," katanya.-Bernama

Pink Angel

Artikel Sebelum

Orang Ramai Panik Bangunan KWSP Terbakar

Artikel Berikut

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain