Rasuah: SPRM Akan Keluar Ranking Kementerian - Semasa | mStar

Rasuah: SPRM Akan Keluar Ranking Kementerian

PUTRAJAYA: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan mengeluarkan ranking  kementerian berdasarkan isu rasuah dan salah guna kuasa, kata Ketua Pesuruhjayanya Tan Sri Dzulkifli Ahmad.

Beliau berkata ranking tersebut yang telah siap dan mendapat pengesahan daripada pakar-pakar terlibat, akan diumumkan kepada orang ramai pada November atau Disember ini.

"Ini dibuat supaya setiap kementerian ada ruang untuk berusaha membaiki kedudukan masing-masing apabila mereka melihat kedudukan mereka dalam ranking itu.

"Ranking itu nanti ada senarai 10 kementerian teratas yang bermasalah dan lima teratas bagi kategori yang paling bersih," katanya pada sidang media selepas Majlis Ikrar Bebas Rasuah (IBR) Kementerian Perusahaan, Perladangan dan Komoditi (MPIC), pada Rabu.

Katanya  ranking itu akan dikeluarkan setiap tahun dan akan diperluas merangkumi semua jabatan dan agensi kerajaan di negara ini.

Dzulkifli bagaimanapun enggan mengulas apabila ditanya pemberita mengenai kementerian paling bermasalah, dan berkata hanya akan memaklumkan perkara itu pada majlis pengumuman rasmi ranking tersebut.

Menurutnya ranking seumpama itu bukanlah perkara baharu kerana ia telah diamalkan di luar negara antaranya di Korea Selatan.

Mengenai IBR, katanya setakat ini sebanyak 620 kementerian, agensi dan jabatan kerajaan, syarikat berkaitan kerajaan, badan bukan kerajaan, yayasan dan institut pendidikan tinggi telah melaksanakan ikrar itu.

"Ini menunjukkan komitmen yang tinggi daripada pelbagai pihak untuk memastikan organisasi mereka bersih daripada rasuah dan salah guna kuasa," katanya.

Mengulas IBR oleh MPIC, Dzulkifli berkata setakat ini SPRM tidak menerima banyak aduan mengenai kementerian itu dan termasuk antara kementerian yang tidak berisiko tinggi dari segi isu-isu rasuah dan salah guna kuasa.

Dalam pada itu, Menteri berkenaan Datuk Seri Mah Siew Keong berkata pelbagai peruntukan yang diamanahkan kepada kementeriannya seperti Bantuan Musim Tengkujuh berjumlah RM261 juta dan RM130 juta bagi skim tanam semula getah perlu diuruskan dengan penuh amanah agar tidak disalah guna untuk kepentingan peribadi.

Justeru, katanya IBR kementerian itu adalah satu manifestasi seluruh warganya serta agensi-agensi dan majlis-majlis di bawahnya dalam menolak amalan rasuah.

"Kerajaan akan terus komited, sekiranya terdapat mana-mana individu atau kumpulan dalam MPIC, agensi atau majlis yang tidak berintegriti dan tidak bebas rasuah, tindakan tegas akan diambil terhadap mereka," katanya.

Menurut Mah tindakan sewajarnya perlu diambil mengikut proses undang-undang bagi membendung persepsi negatif dalam kalangan rakyat terhadap kementeriannya dan kerajaan.- Bernama

SPRM , Rasuah Kementerian

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Yusof Apdal Bebas Dengan Ikat Jamin

Ambulans Bawa Shafie Ke Mahkamah

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

Artikel Lain