Makam Sultan Kedah Ke-16 Berusia 330 Tahun Ditemui Di Bukit Pinang

Salah satu batu nisan ukiran dari Acheh, Indonesia yang ditemui di Kampung Bukit Pinang pada 23 Mac lalu. Batu nisan ini dipercayai terletak di kawasan makam yang dipercayai milik Sultan Kedah ke-16, Sultan Ataullah Muhammad Syah II sejak berusia kira-kira 330 tahun.

ALOR SETAR: Selepas penemuan makan Sultan Kedah ke-14, Sultan Muhyiddin Mansur Shah bulan lepas, Persatuan Sejarah Malaysia Cawangan Kedah (PSMCK) menemui pula satu lagi makam berusia 330 tahun, dipercayai milik Sultan Kedah ke-16, Sultan Ataullah Muhammad Syah II di Bukit Pinang dekat sini.

Sembilan buah kubur bersama batu nisan itu ditemui ahli PSMCK, Zamri Abd Wahab, pada 23 Mac lepas dan ia terletak betul-betul di tepi sungai di Kampung Bukit Pinang dekat sini.

Kesemua makam tersebut yang tersusun rapi dalam satu barisan, seolah-olah dipayungi oleh pokok buluh yang merimbun di kawasan berkenaan, menurut pengamatan wartawan Bernama sendiri yang berkesempatan ke lokasi penemuan.

Ketua Biro Penerbitan dan Pemasaran yang juga Pengarang Kehormat PSMCK, Dr Ibrahim Bakar berkata, kesemua ukiran nisan berkenaan menunjukkan ia berasal dari Acheh, Indonesia dan kebiasaannya hanya digunakan oleh golongan bangsawan dan kerabat diraja.

"Malah melihat kepada reka bentuk nisan ini, ia sangat menyerupai batu nisan yang kita temui pada makam Sultan Kedah ke-14 Sultan Muhyiddin Mansur Syah baru-baru ini di Kampung Chegar, Tunjang," katanya.

Menurutnya, Al-Tarikh Salasilah Negeri Kedah karya Muhammad Hassan Muhammad Arshad pada 1928 ada menceritakan mengenai tiga Sultan Kedah yang bersemayam di Bukit Pinang iaitu Sultan Ataullah (1687-1698), Sultan Abdullah Muadzam Shah (1698-1706) dan Sultan Ahmad Tajuddin Halim Shah I (1706-1709).

Bagaimanapun, setelah mangkat, hanya Sultan Abdullah dan Sultan Ahmad Tajuddin sahaja dimakamkan di Makam Diraja Langgar, manakala Sultan Ataullah dimakamkan di Makam Diraja Bukit Pinang namun makam itu tidak ditemui sehingga hari ini.

"Justeru, kami berpandangan bahawa makam yang ditemui ini berkemungkinan besar makam Sultan Ataullah dan kerabat dirajanya," katanya kepada Bernama.

Zamri pula berkata, turut ditemui tidak sampai 100 meter dari makam berkenaan ialah satu unjuran tanah tinggi kira-kira 2.43 meter yang dipercayai merupakan sebahagian daripada kota pemerintahan yang tertinggal di situ.

"Biasanya tanah yang ditinggikan ini berfungsi sebagai benteng pertahanan daripada serangan musuh," katanya.

Zamri, yang bertanggungjawab menemui makam Sultan Muhyiddin Mansur Shah, berkata, penemuan kali ini agak berbeza kerana masih belum ditemui apa-apa tulisan pada batu nisan berkenaan.

"Pada makam Sultan Kedah ke-14 itua da tulisan khat pada batu nisan yang menunjukkan nama sultan, namun pada batu nisan yang ini, kita masih belum jumpai sebarang tulisan jawi atau pun khat dan kami masih melakukan kajian," katanya.  -- Bernama 


Sultan Kedah, Bukit Pinang

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Artikel Lain