Segera Selesai Siasatan Terhadap Annuar - Ismail Sabri - Semasa | mStar

Segera Selesai Siasatan Terhadap Annuar - Ismail Sabri

Ismail Sabri Yaakob.

PETALING JAYA: Ahli Majlis Mara berkuasa penuh untuk menggantung sementara Pengerusinya, Tan Sri Annuar Musa sehingga selesai siasatan audit dalaman berhubung dakwaan penyalahgunaan kuasa.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, keputusan yang dibuat Majlis Mara itu tidak melibatkan pelantikan dan pemberhentian yang memerlukan kuasa menteri dengan persetujuan Perdana Menteri.

"Saya menghormati keputusan Majlis Mara yang ingin menyelesaikan isu membabitkan Mara dan anak syarikat mereka secara tuntas. Cuma saya minta supaya siasatan dalaman ini dapat diselesaikan dengan segera," katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Menurut Ismail Sabri, beliau dimaklumkan oleh Penasihat Undang-Undang Mara bahawa Majlis Mara berkuasa penuh dalam keputusan menggantung, sementara menunggu siasatan juruaudit dalaman diselesaikan.

"Ianya merupakan prosedur biasa di dalam satu-satu siasatan, untuk yang disiasat digantung tugas sementara," katanya.

Jelas Ismail Sabri, mesyuarat khas Majlis Mara diadakan pada Selasa berikutan permohonan kesemua ahli majlis itu yang turut menandatanganinya, termasuk wakil kerajaan.

Katanya, mesyuarat itu bertujuan melantik Jawatankuasa Audit Dalaman bagi menyiasat isu berkaitan tajaan Universiti Kuala Lumpur (UniKL) dan Pelaburan Mara Berhad (PMB) serta beberapa isu lain yang diviralkan menerusi media sosial.

Beliau berkata, siasatan tersebut perlu dilakukan bagi mengembalikan keyakinan rakyat terhadap Mara.

Pada masa sama, jelas Ismail Sabri, Annuar tidak dijemput menghadiri mesyuarat itu kerana ia berkaitan dakwaan terhadap beliau.

Malah, katanya, Annuar tidak dipanggil memberi penjelasan kerana mesyuarat berpendapat adalah wajar penjelasan itu dibuat kepada Jawatankuasa Audit Dalaman nanti.

"Tindakan penggantungan sementara dibuat kerana beliau sedang disiasat Jawatankuasa Audit Dalaman dan sebagai Pengerusi, bimbang ia akan mempengaruhi siasatan," katanya.Mara , Annuar Musa , Ismail Sabri Yaakob

Artikel Sebelum

'Angkat Kening' TMJ Cetus Tanda Tanya

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain