Pengunjung Dataran Merdeka Terpukau Saksikan Tarian Singa - Semasa | mStar

Pengunjung Dataran Merdeka Terpukau Saksikan Tarian Singa

Pelancong asing mengambil buah limau yang diagihkan kepada mereka yang menyaksikan persembahan tarian singa sempena Tahun Baru Cina anjuran Persatuan Pelancongan Dalam Malaysia (MITA) di Dataran Merdeka, Ahad.

KUALA LUMPUR: Suasana di perkarangan Dataran Merdeka di sini gamat dan meriah sebaik paluan gendang, gong dan simbal bergema semasa persembahan kebudayaan tarian singa bersempena sambutan Tahun Baharu Cina.

Warga tempatan dan pelancong asing di sekitar bangunan bersejarah itu kelihatan terpaku melihat kelincahan aksi penari yang mengenakan kostum singa berwarna-warni.

Pelancong dari Georgia, Lucie Ruzickova, 28, yang pertama kali berkunjung ke Malaysia, berkata dia berasa bertuah dapat menyaksikan persembahan itu. 

"Saya benar-benar sukakan persembahan mereka. Sambutan perayaan di sini sangat menyeronokkan dan menakjubkan," katanya kepada Bernama selepas menyaksikan persembahan tarian singa anjuran Persatuan Pelancongan Dalam Malaysia, Ahad. 

Sementara itu, peniaga dari Perak yang hanya mahu dikenali sebagai Lew, 45, berkata persembahan kebudayaan tersebut perlu dipertahankan untuk generasi akan datang.

Pengarah Kanan Lembaga Penggalakan Antarabangsa Bahagian Penggalakan Pelancongan Malaysia Datuk Mohmed Razip Hasan bersama Pengurus Besar Biro Pelancongan Kuala Lumpur Khairul Anuar Mhd. Juri bergambar kenangan bersama sebahagian pelancong asing pada persembahan tarian singa sempena Tahun Baru Cina anjuran Persatuan Pelancongan Dalam Malaysia (Mita) di Dataran Merdeka, Ahad.

Naib Presiden Mita, Jason Ow Yeang berkata acara yang dianjurkan untuk kali kelima itu memberi peluang kepada pelancong tempatan dan asing merasai sendiri suasana perayaan selain memperkenalkan budaya dan tradisi masyarakat Tionghua.

"Ini juga satu daripada usaha kami untuk mencapai sasaran empat juta pelancong dari China tahun ini," katanya.

Bagi mencapai sasaran itu, beliau berkata Mita menjemput kira-kira 50 agensi pelancongan dari China untuk mengambil bahagian dalam Pameran Pelancongan Mita bermula 24 hingga 26 Februari ini di Pusat Pameran dan Konvensyen Antarabangsa Mines, Seri Kembangan.-- BernamaArtikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Boo anjing paling comel di dunia mati