Kastam Sasar Kutipan GST RM40-RM42 Bilion Tahun Ini - Semasa | mStar

Kastam Sasar Kutipan GST RM40-RM42 Bilion Tahun Ini

Peserta Kayuhan Amal Kastam 1Malaysia bersama Majlis Kanser Nasional (MAKNA) tidak melepaskan peluang bergambar bersama watak Predator sebelum memulakan kayuhan sempena Hari kastam Sedunia ke-35 di Dataran Wawasan, Putrajaya, Sabtu. Kayuhan itu disempurnakan oleh Ketua Pengarah Kastam, Datuk Seri Khazali Ahmad.

PUTRAJAYA: Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) menyasarkan kutipan cukai barang dan perkhidmatan (GST) pada tahun ini sekitar RM40 hingga RM42 bilion berbanding RM41.2 bilion pada 2016, kata Ketua Pengarahnya Datuk Seri Khazali Ahmad.

Beliau berkata JKDM akan meneruskan program bersama rakyat terutamanya golongan peniaga untuk memastikan mereka lebih memahami mengenai sistem percukaian tersebut.

"Sistem percukaian ini baru sahaja dilaksanakan selama setahun 10 bulan dan kita mahu mendidik mereka untuk lebih memahami mengenai GST.

"Namun, dalam tempoh pelaksanaan cukai ini, JKDM melihat bibit-bibit kejayaan untuk kita terus melaksanakannya dengan lebih cemerlang lagi," katanya kepada media selepas Program Kayuhan Amal Kastam 1Malaysia di sini, Sabtu.

Pada peringkat JKDM, Khazali berkata pembaharuan turut dilaksanakan termasuk mewujudkan Strategi Lautan Biru Kastam (CBOS) yang melibatkan semua bahagian JKDM sebagai penambahbaikan dalam tadbir urus sistem GST.

Setakat ini, katanya JKDM mempunyai 431,000 syarikat yang berdaftar dalam sistem percukaian GST dan usaha akan terus dibuat untuk mengesan syarikat yang layak mendaftar terutamanya perniagaan dalam talian.

"JKDM masih belum menentukan jumlah peratus peniaga dalam talian yang ada di negara ini, tetapi kita percaya masih ramai peniaga dalam talian yang belum berdaftar dengan kita.

"Jabatan Kastam akan terus mengesan perniagaan dalam talian yang mempunyai nilai ambang sebanyak RM500,000 sama ada secara luar talian atau dalam talian kerana mereka semua tertakluk kepada percukaian GST," katanya.-- Bernama


GST , Kastam , Makna

Artikel Sebelum

Visa Pelajar Asing Lulus Hanya 14 Hari - TPM

Artikel Berikut

Ekstremisme Musuh Perpaduan - PM Najib

Artikel Berkaitan

GST Tidak Membebankan - Najib

Klik

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

Artikel Lain