Isu Nama Keluarga 'Kok' Sekali Lagi Cetus Kekecohan Sidang Dewan Rakyat

KUALA LUMPUR: Kontroversi yang tercetus susulan kenyataan  seorang timbalan menteri yang dianggap biadap berkaitan nama keluarga Ahli Parlimen pembangkang Teresa Kok telah dibangkitkan sekali lagi di Parlimen.

Lim Guan Eng (DAP-Bagan) pada Rabu telah meminta supaya Timbalan Speaker, Datuk Seri Ronald Kiandee meneliti semula keputusannya berkaitan insiden itu apabila Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman berkata "Kok adalah satu-satunya wanita yang mempunyai 'Kok' dalam Dewan ini."

Guan Eng mendesak Tajuddin (BN-Pasir Salah) untuk menarik balik kata-katanya walaupun Kiandeen memutuskan pada Isnin ia sekadar rujukan kepada nama keluarga Ahli Parlimen Seputeh itu.

"Saya setuju ketetapan telah dibuat berhubung perkara ini dan ia disahkan Speaker. Bagaimanapun, saya mengemukakan rayuan supaya ia dikaji semula supaya Tajuddin dapat menarik balik kenyataannya," katanya pada sesi persidangan Dewan Rakyat, Rabu yang turut dihadiri Tajuddin.

Kata Guan Eng, Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani itu bukan sahaja bersifat seksis dan menghina pemimpin wanita DAP itu, malahan tidak menghormati nama keluarga Teresa.

Bagaimanapun Kiandee menegaskan perkara itu telah selesai sambil menambah Guan Eng boleh mengemukakan usul supaya keputusan itu dikaji semula.

Susulan itu, Gobind Singh Deo (DAP-Puchong) bangun dan memaklumkan Peraturan Mesyuarat 90 yang membenarkan Speaker untuk menggantung sebarang peraturan mesyuarat.

"Saya cadangkan timbalan speaker untuk menggunakan kuasanya bagi menggantung Peraturan Mesyuarat bagi membenarkan Guan Eng bercakap dan menangani isu berkenaan sekarang," katanya.

Desakan Gobind itu seterusnya mencetuskan pertikaman lidah antara Guan Eng, Tajuddin dan wakil rakyat Puchong itu.

Tajuddin yang nyata berang melemparkan kertas dipercayai surat tuntutan peguam dan mencabar Gobind untuk mengulangi kata-katannya di luar Parlimen.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Pemuda Maut Ditikam Bapa

Klik

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain