Masih Terlalu Awal Nyata Pendirian Pentadbiran Trump - Reezal

Reezal Merican Naina Merican.

KUALA LUMPUR: Kerajaan berpandangan masih terlalu awal untuk menyatakan pendirian negara ini terhadap dasar pentadbiran Presiden Amerika Syarikat yang baru dipilih, Donald Trump.

Timbalan Menteri Luar Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata ini berikutan proses peralihan pentadbiran baru bermula dan Trump hanya akan dilantik secara rasmi pada 20 Jan tahun depan.

"Trump hanya akan memulakan tugasnya mentadbir kerajaan selepas beliau dilantik secara rasmi," katanya pada persidangan Dewan Rakyat ketika menjawab pertanyaan Sim Tze Tzin (PKR-Bayan Baru) mengenai pendirian dan dasar kerajaan terhadap presiden Amerika Syarikat yang baharu itu.

Reezal berkata hubungan kerjasama dua hala antara Malaysia dan Amerika Syarikat terbina atas dasar saling hormat-menghormati antara satu sama lain selain kerjasama erat dalam aspek perdagangan, pelaburan, pertahanan dan keselamatan.

"Hubungan dua hala dengan Amerika Syarikat meningkat ke tahap 'comprehensive partnership' pada 2014 dalam pelbagai bidang kerjasama yang memberikan pelbagai manfaat kepada hubungan dua hala," katanya.

Jelas Reezal, Malaysia akan meneruskan kerjasama dengan pentadbiran baharu Amerika Syarikat untuk memastikan kesinambungan hubungan kerjasama dua hala terus kukuh dan kepentingan negara terjamin pada masa depan. - BERNAMA

Donald Trump, Presiden AS

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain