Kajian: Kebanyakan Pelajar Universiti Tidak Tahu IS - Semasa | mStar

Kajian: Kebanyakan Pelajar Universiti Tidak Tahu IS

Seorang suspek IS dikawal ketat polis.

PETALING JAYA: Satu kajian mendapati kebanyakan pelajar universiti di Malaysia tidak tahu mengenai kumpulan pengganas IS.

"Hampir semua responden kajian benar-benar tidak tahu mengenai IS. Sebagai contoh, ada yang tidak dapat mengenal pasti sama ada IS adalah kumpulan Sunni, Syiah, Salafi dan Sufi," kata pensyarah politik dan penyelidik Universiti Utara Malaysia (UUM), Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani.

Selain itu, kajian yang menjadikan pelajar universiti dari Semenanjung Malaysia sebagai sampel mendapati lebih 80 peratus menolak kumpulan pengganas itu yang turut dikenali sebagai Daesh.

Kajian ke atas pengaruh IS di kalangan pelajar universiti di Malaysia turut membabitkan sampel pelajar universiti dari empat kawasan di semenanjung Malaysia - utara, timur, wilayah tengah dan selatan - dengan 320 responden dari setiap kawasan.

Ia turut mengumpul data dari kira-kira 1,280 responden yang melanjutkan pengajian di institusi pengajian tinggi awam mahupun swasta.

Meskipun kebanyakan tidak sedar mengenai IS atau menentangnya, terdapat segelintir pelajar yang memilih untuk berada di atas pagar.

Walaupun mereka tidak menunjukkan sokongan kepada IS, mereka tiada tindak balas negatif terhadap kumpulan pengganas itu.

"Hanya sekumpulan kecil responden dilihat berminat terhadap IS. Bilangannya di bawah 20 peratus. Mereka hanya bersimpati dengan apa yang berlaku di Syria," katanya.

Ditanya sama ada responden ini menerima kekejaman dilakukan IS termasuk tindakan memenggal kepala dan membakar tebusan, Mohd Azizuddin berkata mereka tidak fokus kepada taktik brutal IS.

kajian , UUM , kumpulan militan IS

Artikel Berikut

Mirip Chong Wei, Ika Jadi Terkenal

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

'Rapunzel' tak potong rambut 28 tahun