Rakyat Malaysia Hanya Makan Lima Kilo Buah Sebulan - Fama

- Gambar hiasan
JITRA: Penggunaan per kapita buah-buahan oleh rakyat di negara ini hanya 63 kilogram setahun, berbanding 400 kilogram yang dicadangkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Menurut kajian Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) ini bermakna, secara puratanya rakyat negara ini hanya makan buah-buahan lima kilogram sebulan, satu kilogram seminggu dan sehari hanya 120 gram.

Ketua Pengarah Fama Datuk Ahmad Ishak berkata, jumlah itu lapan kali ganda jauh lebih rendah berbanding saranan WHO dan Malaysia katanya turut ketinggalan jauh berbanding penggunaan perkapita negara-negara di Eropah dan Asia.

"Malah dalam Asia Tenggara, kita juga berada di belakang Singapura dan Thailand dari aspek penggunaan perkapita buah-buahan. Jika kita dapat sasar 120 kilogram, itu pun sudah memadai," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan kempen Lebihkan Makan Buah-Buahan Tempatan Peringkat Sekolah-Sekolah Negeri Kedah di Sekolah Menengah Kebangsaan Tuanku Abdul Halim di sini Isnin.

Ahmad berkata, menurut Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaaan, prevalen pengambilan buah dan sayuran setiap hari telah menurun daripada 7.5 peratus (2011) kepada 6 peratus (2015).

"Prevalen pengambilan sayur setiap hari dalam kalangan orang dewasa Malaysia turun daripada 13.7 peratus (2011) kepada 11.2 peratus pada 2015. Prevalen pengambilan buah-buahan turun daripada 15.5 peratus (2011) kepada 9.9 peratus pada 2015," katanya.

Justeru katanya, Fama kini giat mengadakan kempen makan buah-buahan tempatan bagi menggalakkan pengambilannya, dan sehingga kini katanya terdapat 564 gerai buah-buahan segar yang diusahakan 534 usahawan telah diwujudkan Fama.

Ini kerana menurut Ahmad, pada tahun 2015 sahaja negara mengimport sejumlah RM2 bilion setahun buah-buahan, antaranya epal, anggur, limau mandarin dan longan.

"Kita ada program ladang kontrak, yang kita telah buat setiap tahun dengan memberi jaminan kepada pengusaha yang tanam buah-buahan dan sayur-sayuran yang dipasarkan. Tahun lepas kita capai sasaran 7,000 hektar (dibangunkan) dan 4,000 petani terlibat dengan hasil 600,000 tan metrik melibatkan nilai hampir RM700 juta," katanya.

Kempen hari ini merupakan penganjuran kali kedua di negeri Kedah bertujuan menggalakkan pelajar mengambil buah-buahan sebagai pilihan hidangan harian selain pertandingan mewarna, pameran dan jualan buah-buahan segar serta ceramah kesihatan.
Fama, buah-buahan, WHO

Artikel Sebelum

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain