Idris Jusoh Ikrar Bela Nasib Pelajar Lapar - Semasa | mStar

Idris Jusoh Ikrar Bela Nasib Pelajar Lapar

Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Seri Idris Jusoh (dua, kiri) bertanyakan sesuatu kepada pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Mahmud 2 selepas merasmikan penyerahan kunci Makmal Rintis Strategi Lautan Biru Kebangsaan Program Inisiatif Libat Sama (NBOS-PILS), Ahad. Turut hadir Ketua Setiausaha Kementerian Pengajian Tinggi Datuk Seri Zaini Ujang (tiga, kiri).

BESUT: Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh memberi jaminan akan memastikan nasib pelajar di universiti awam yang mempunyai masalah kewangan hingga menyebabkan mereka kelaparan akan terbela.

Beliau juga pada masa sama telah mengeluarkan arahan kepada pihak pentadbiran universiti termasuk Pejabat Timbalan Naib Canselor (TNC) dan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) mengenal pasti setiap pelajar yang menghadapi masalah kewangan dan melaporkan segera kepada beliau dan pihak Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT).

"Saya sendiri bagi komitmen akan memastikan jika ada pelajar yang lapar saya sendiri pastikan mereka tidak akan berlapar lagi.

"KPT juga sudah keluarkan arahan jika ada pelajar-pelajar yang lapar dan tidak dapat makan sila buat aduan kepada KPT dan pihak universiti, Insya-Allah nasib setiap seorang akan terbela," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis penyerahan dan perasmian Makmal Sains NBOS-PILS KPT kepada Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tengku Mahmud 2, dekat sini, Ahad.

Turut hadir, Ketua Setiausaha KPT, Datuk Seri Ir Dr Zaini Ujang, Ketua Pengarah Jabatan Pendidikan Tinggi, Datuk Prof Dr Asma Ismail, Pengarah Pendidikan Terengganu, Shafruddin Ali Hussin dan Pengetua SMK Tengku Mahmud 2, Che Zainon Che Salleh.

Idris yang juga Anggota Parlimen Besut mengambil maklum isu pelajar terpaksa mengikat perut di universiti akibat masalah kewangan berikutan kos sara hidup yang tinggi adalah isu yang besar dan kini isu berkenaan menjadi viral di laman media sosial Facebook.

Bagaimana pun katanya isu tersebut tidak wajar diperbesarkan di media massa memandangkan pihak KPT dan universiti sentiasa mengutamakan kebajikan para pelajar dan telah melakukan pelbagai inisiaif bagi membantu dan membela nasib pelajar yang terlibat.

Beliau juga sekali lagi menegaskan terdapat pelbagai bentuk pembiayaan yang disediakan bagi membantu kewangan para pelajar seperti Tabung Pendidikan Pengajian Tinggi Nasional (PTPTN), kad siswa, zakat, tabung kebajikan dan wakaf.

"Peluang pekerjaaan dalam kampus turut diwujudkan dengan kadar RM3 hingga RM10 sejam seperti menjadi tutor atau bekerja di kafe. Jadi saya harap tidak ada pihak yang memanipulasi isu ini," katanya.-- Bernama


Idris Jusoh , Hepa , Besut

Artikel Berikut

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain

BN, PAS bentuk kerajaan baharu di Johor

Agong cari penyelesaian terbaik