Jurang Antara Agensi Kewangan - Usahawan Perlu Diatasi - Khairy - Semasa | mStar

Jurang Antara Agensi Kewangan - Usahawan Perlu Diatasi - Khairy

Khairy Jamaluddin
KUALA LUMPUR: Jurang halangan antara agensi kewangan kerajaan dan usahawan bumiputera dari segi mendapatkan modal perlu diatasi bagi melahirkan lebih ramai usahawan berjaya pada masa hadapan, kata Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin.

Beliau yang juga Ketua Pemuda Umno berkata kekangan modal perlu ditangani kerana ia merupakan halangan utama bagi para usahawan terutamanya usahawan bumiputera untuk melangkah lebih jauh.

"Kita mempunyai peruntukan untuk usahawan berbilion ringgit setiap tahun.Kadang kala tidak cukup permohonan masuk untuk dapat pinjaman atau dana yang disediakan," katanya dalam ucapan beliau sebelum merasmikan Konvensyen Dana Bumiputera anjuran Pemuda Umno dengan kerjasama Kementerian Belia dan Sukan dan beberapa agensi kerajaan lain, di sini, Sabtu.

Khairy berkata Pemuda Umno mahu melihat usahawan bumiputera berjaya di Malaysia dan ia memerlukan sokongan perincian kewangan termasuk proses permohonan dan peluang mendapatkan pembiayaan.

"Kita harus melihat kenapa masih ada lagi jurang antara persepsi dan realiti, juga di antara apa yang disediakan oleh agensi dan institusi kewangan kerajaan.

"Kita juga harus melihat pandangan daripada akar umbi yang mengatakan masih lagi terlalu susah untuk mendapat pinjaman untuk memulakan perniagaan," katanya.

Bercakap pada sidang akhbar kemudiannya, Khairy berkata, isu dana usahawan bumiputera akan turut menjadi salah satu perkara yang bakal dibangkitkan semasa Perhimpunan Agung Umno akan datang.

"Kita hendak mencari penyelesaian untuk perkara ini supaya semua dana yang disediakan oleh kerajaan ini betul-betul mendapat manfaat untuk peniaga dan usahawan bumiputera," katanya.

Mengenai isu muflis, Khairy berkata Pemuda Umno telah meminta Jabatan Insolvensi untuk membuat pindaan kepada akta kebankrapan supaya golongan belia lebih mudah menamatkan status muflis mereka.

"Kita telah bangkitkan perkara ini tiga atau empat tahun yang lepas bahawa kita perlu ada usaha untuk membebaskan mereka yang telah disenaraikan sebagai muflis dengan lebih mudah.

"Ada negara-negara yang melepaskan dengan lebih mudah tetapi kita susah sampai isu itu jadi satu beban sepanjang hayat," tambahnya.

Artikel Sebelum

Polis Sukarelawan Maut Dihempap Lori

Artikel Berikut

#Green24 AirAsia Kutip 600 Kg Sampah

Artikel Berkaitan

Sampin KJ Jadi Ikutan

"Keluar Parti Atau Bersatu" - KJ

Artikel Lain