Bekalan Bahan Keperluan Mencukupi Untuk Aidiladha - Semasa | mStar

Bekalan Bahan Keperluan Mencukupi Untuk Aidiladha

Gambar Hiasan

SERDANG: Bekalan bahan keperluan dijamin mencukupi bagi sambutan Hari Raya Aidiladha pada Khamis ini, kata Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah.

Katanya, kementerian juga akan melaksanakan pemantauan menyeluruh bagi memastikan peniaga tidak menaikkan harga barang sesuka hati, walaupun tiada skim kawalan harga barangan musim perayaan untuk Aidiladha.

"Dari segi bekalan, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani sudah maklumkan kepada kita bahawa bekalan bahan mentah adalah mencukupi.

"Dari segi penguatkuasaan kita sudah arahkan pegawai turun ke pasar raya dan pasar besar untuk pantau harga, jika ada yang naikkan harga terlalu tinggi kita akan bagi notis seperti biasa," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan hadiah pertandingan kepenggunaan 2015, di sini, Sabtu.

Sementara itu, beliau berkata kementerian bersedia mengkaji gesaan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) supaya satu badan atau sekretariat khas diwujudkan bagi memantau caj melampau tanpa notis yang dikenakan kepada pengguna.

Bagaimanapun, Ahmad Bashah meminta pengguna tampil sendiri membuat aduan kepada kementerian bagi memudahkan tindakan penguatkuasaan dilaksana.

"Pandangan dari PPIM kita ambil kira, tetapi saya lebih suka jika aduan dibuat sendiri oleh pengguna, contohnya jika ada kawasan letak kereta kenakan caj tidak munasabah, kita boleh tengok," katanya.

Semalam, Ketua Aktivis PPIM Datuk Nadzim Johan berkata persatuan itu menerima lebih 300 aduan mengenai pelbagai caj tidak munasabah sejak lapan bulan lepas.

Antaranya caj meletak kenderaan, telekomunikasi dan stesen televisyen berbayar yang dikenakan tanpa notis.Beliau berkata antara kes yang diterima termasuk caj letak kereta RM4 untuk 12 minit dan RM400 untuk empat hari.-- Bernama


Aidiladha , Ahmad Bashah Md Hanipah

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Henti Semua Provokasi Kaum - Khairy

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel